Още миналата седмица, когато времето беше все още топло всички зеленолистни - предимно коприва и манголд бяха прибрани от нашата градина.И ето сега приготвих с манголд тази гарнитура, чудесна през настоящия пост.Копривата я приготвям предимно сурова или правя от нея супа.А манголда влагам в различни ястия.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1/2 кг. бял фасул
6 - 7 листа пресен манголд
1 малка глава кромид лук
струйка олио
сол на вкус
оцет на вкус
Измийте хубаво фасула и го поставете в съд с вода за 12 часа за да удвои обема си.След изтичане на времето отново го измийте и поставете в малко вода да заври.Отцедете водата, поставете в съд с чиста студена вода в съотношение 1 : 4.Варете фасула след завиране на тих огън докато зърната омеснат.Фасулът за салата трябва да е добре сварен , но не разварен .Накрая добавете солта и варете още 5 минути.Оставете да изстине.
Измийте листата на манголда и ги нарежете на тънки лентички без дръжките.Почистете кромид лука, нарежете го на ситно.Смесете всички продукти за салатата в купа, разбъркайте хубаво и да Ви е сладко.Тази салата е вкусна леко топла или студена.Чудесна гарнитура е и може да се сервира по време на пости към зеленчуци - задушени или печени, към пресни зеленчукови салати както и към маслини, приготвени в маринати.
Няма коментари:
Публикуване на коментар