КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 14 ноември 2023 г.

Гръцка паста с бадеми за зеленчуци, бобови храни, риба , месо и извара / Greek paste with almonds for vegetables, legumes, fish, meat and cottage cheese /

 



     Тази паста / сос / за гарниране видях в един гръцки сайт. Бяха гарнирани с нея бял фасул и тиквички.Допаднаха ми съставките и реших и аз да я приготвя.Гарнирах  прясна извара и тиквички.Чудесна е. Ако към пастата се добави сок от 1 лимон ще се получи прекрасен сос за риба, месо или картофи.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

100 грама бадеми / смлени /

100 мл. зехтин

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка пресен босилек

кора от 1 лимон

2 скилидки чесън

1/4 ч.л. пушен червен пипер

сол по желание 

черен пипер

    Всички съставки се слагат в пасатор и се смилат до гладка смес.Говата паста може да се съхрани в кутия с капак.В случай,че искаме да получим сос в момента на използване добавяме сок от 1 лимон.

   С тази паста гарнирах прясна извара и тиквички - ветрило, приготвени на пара.Тиквичките предварително се нарязват като ветрило и се варят на пара докато леко омекнат.Трябва да останат плупкави.Гарнират се с пастата, струйка зехтин и чери домати.По същия начин се гарнира и изварата.

                Да Ви е сладко !







Няма коментари:

Публикуване на коментар