КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 5 януари 2015 г.

Домашна обърната парена баница / Home reversed burning pie /


 
     Тази баница е наследство от баба ми, която е родена и израстнала в едно село близо до Добрич.Разказвала ми е как , когато е била малка са приготвяли баница само със сирене, без използване на мляко или яйца.Голяма част от хората по селата са били бедни и не са имали възможност цялогодишно да приготвят традиционните баници с мляко, яйца и сирене.
В нашия дом приготвям често тази баница, става много бързо, лесно и е много вкусна.Подходяща е също за лека вечеря или закуска.
За да приготвите баница по тази рецепта са ви необходими домашно точени кори.Баба ми навремето точеше много, а днес аз приготвям баницата с ръчно точени кори, или кори печени на сач.Във всички големи търговски вериги има такива кори, дори и от пълнозърнесто брашно.Тази баница приготвих с ръчно точени, парени и запечени на сач кори / закупени в готов вид , по три броя в опаковка /.
Използвайте кръгла тавичка с големина 35 - 40 см.Намажете тавичката със зехтин или друга мазнина по избор.Вземете едната кора и я поставете в тавичката , така че краищата на листа да излизат извън тавата с 10 - 15 см.Наръсете отгоре с натрошено по - сухо сирене и напръскайте с мазнина.Нагънете на хармоника втората кора и я поставете върху сиренето.Отново напръскайте с мазнина и натрошено сирене.Отгоре поставете нагънатата на хармоника трета кора, напръскайте отново с мазнина и сирене.Вземете краищата на най - долната кора и загърнете всички кори.
Печете само на долен реотан във фурна или на печка с дърва.Когато баницата добре се зачерви отдолу / проверява се като краищата се надигат с лопатка /, вземете капак и го поставете върху баницата.Обърнете я на капака и я плъзнете пак в тавата , за да се изпече и от другата страна.Печете пак само отдолу.Когато баницата е почти готова я извадете от фурната, надупчете с вилица цялата и повърхност и я залейте с гореща вода / 1 ч.ч. гореща вода, 1 ч.л. мазнина и щипка сол /.Поставете отново във фурната за около 5 минути.Извадете готовата баница, завийте я докато хубаво се задуши и консумирайте топла.За обръщането може да се използва освен капак с големината на тавата, но също така и друга тава.Тя се намазва предварително с мазнина и баницата се обръща и пече от другата страна в нея.
Водата , която ще използвате за заливката накрая трябва да е кипяща и да не е много - около 200 мл./ за тавичка с размери 35 - 40 см./ В противен случай баницата става тестяна и клисава.Затова е добре при първи опит да се използва по - малко вода / 1/2 до 1 ч.ч. /.
Баба ми приготвяше тази баница на печката с дърва, в този случай трябва огънят да не е много силен.Оставяше най - долната кора напълно сурова, а другите нагъваше на хармоника и леко запичаше в суха тава без мазнина / във  фурната на печката с дърва /.Така ,че ако решите да приготвите тази баница със саморъчно точени кори, оставете само 1 сурова / най - отдолу се поставя и с нея се завиват останалите, леко запечени кори /.Тестото за баница се замесва от брашно, вода и сол на вкус./ може да се добавят 1 с.л.олио и 1 с.л. оцет за по - лесно разточване на корите /.Когато печете баницата на печка с дърва леко завъртайте тавата, за да може да се изпече равномерно.Това не е необходимо при използване на електрическа фурна, защото огънят е по - равномерен.
   Да ви е сладко !

























13 коментара:

  1. За много години, Ели :) с пожелание за здраве, щастие и късмет!
    Благодаря за споделената рецепта, ще я направя още този уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита 2015 година и на теб , Зори.Нека тя е по - благодатна за целия ни изстрадал български народ.
      Баницата става чудесна, трябва само да се внимава с водата - тя трябва да е толкова, че корите леко да омекнат, но да останат хрупкави.

      Изтриване
  2. Никога не съм опитвала подобна! И сега се размечтах за печка на дърва, ей такава благинка и свидни баби и дядовци, които да разказват своите вълшебни истории... Благодаря ти за тази емоция, Ели!
    Честита Нова година! Желая ти да е изпълнена със здраве, смисъл и хармония! :)
    Не знам дали съм писала досега, но познавам твоето местенце и определено ми е интересно тук. Усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла в блога ми , Гери.Нека Новата 2015 година ти носи много здраве, стремеж към съвършенство и нови копнежи и желания.
      И аз имам много мили спомени от селската , наглед проста , но много вкусна кухня.Е, когато ястията се приготвят на печка с дърва придобиват съвсем друг аромат и вкус.

      Изтриване
  3. Страхотна баница, Елена,
    благодаря ти - изкушавам се да я направя и аз!
    Поздрави за теб, здрава, успешна и благодатна Нова година!

    ОтговорИзтриване
  4. Направи я Дианка, става много вкусна.Винаги я нося за подарък на познати и винаги ме питат как се прави.Вероятно не е известна в други краища на България.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Нетрадиционна баница Елена, напомня на турските баници, ще я пробвам, на мен ми се отдава да точа кори,
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      тази баница по нашия край е много известна и я правят по селата.Но трябва най - горната и най - долната / най - голяма / кора да са сурови, а корите, които се слагат нагънати на хармоника вътре да са запечени.Това става на печка на дърва, направо отгоре, на слаб огън.А може и във фурната в тавичка, ненамазана с мазнина.Така баницата става много вкусна и не се степва, когато се полее с водата.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Димитринка Манчева12 август 2015 г. в 5:00

    Здравейте! Въодушевена съм от блога ви, но никак не намирам време за разглеждане! Имам въпрос относно баницата. Фурната ми няма положение само долно печене, дали ще се получи при само горен реотан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Димитринка,
      радвам се, че нещичко от моят опит в кулинарията ви харесва.Директно на въпроса ви - ако фурната има функция за печене отгоре и отдолу - става, но горната част на баницата става много суха, не става както когато се обръща.Може би трябва да се намаже горната повърхност на баницата с мазнина и тогава ще се изпече отгоре и отдолу добре.Но пак леко трябва да се залее с вода, за да омекне.Считам, че ако фурната пече само отгоре се отнася същото - намажете отгоре с мазнина, изпечете.После обърнете в друга тава, пак намажете с мазнина и изпечете.Накрая полейте с вряща вода, не много, леко да накипне.Пробвайте, давам ви тези начини само като идея.Веднъж пекох същата баница отгоре и отдолу, с такава фурна разполагах.Но не я намазах с мазнина и стана отгоре суха.Печене само отгоре не съм пробвала.
      Поздрави и весели августовски дни !

      Изтриване
    2. Здравейте Елена,съвсем случайно попаднах на вашият блог и много се зарадвах на двете ви рецепти за баница.Аз съм от Добрич. И двете баници ми са познати и наистина са прекрасни.Майка ми ги правеше ,и с голямо умиление и просълзена ги прочетох.Малка съм била-14 годишна ,когато са ме изпратили да уча в друг град .Тогава ,а и след това не съм се интересувала,как се приготвят...Майка си отиде и така не можех да намеря рецептите за тия автентични за нашия край баници.Много съм доволна,че ги споделихте.Парената баница майка и казваше -милина и тя я печеше върху печката.А сега имам въпрос за кавърмата ,след като се пресече с мая млякото ,прецежда ли се през марля,защото става на''парцали''или с цялото количество се прави заливката.
      Хубава вечер!
      Геви

      Изтриване
    3. Здравейте,
      много се радвам,че сте намерили рецептите.Да, аз затова и ги публикувах - ще се забравят вече щом почти не се приготвят.Не, не се прецежда млякото, то трябва да стегне както стяга сирене, но по - рядко може да е, както казвате - на парцали.Цялата заливка се слага , веднага след като се залее баницата печем в силна фурна.
      Поздрави !

      Изтриване