КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 15 септември 2015 г.

Приготвяне на кисели краставички чрез самостерилизация / Preparation of pickles by samosterilizatsiya /



    Тази рецепта приготвям за първи път, въпреки ,че отдавна бях решила да я изпробвам.Имам я записана в един от многото тефтери за готварски рецепти.Мисля,че се получиха сполучливи краставички, през зимата моето семейство ще ги дегустира.
ЕТО  И   НАЧИНА  ЗА  ПРИГОТВЯНЕ  И   ПРОДУКТИТЕ :   дребни краставички корнишони в количество по желание, вишневи листа, листа от хрян, листа от касис, листа от дюля,1 връзка копър, съцветия от копър / зелени, по желание /,  1 пак. / 15 гр . / бял синап за консервиране, 2 с.л. мед, 5 равни с.л. хималайска или обикновена готварска сол, 200 мл. оцет, чесън - обелени склидки , корен хрян - по желание / аз поставих само листа, не разполягах с корени / ;
     Дозата на продуктите е за един трилитров буркан.Предварително се приготвят 1 голяма тенджера с вода, друга по - малка тенджера, в която ще отлеем първата вода след заливането на краставичките.Вземаме измит буркан от три литра и на дъното поставяме измитите листа от дюля, касис, хрян, вишневи листа и стръковете копър.Започваме да подреждаме краставичките като в средата на буркана поставяме зелените съцветия от копър / аз нямах и не поставих /.Продължаваме да подреждаме краставичките като плътно ги притискаме.След като всичко е готово загряваме до завиране водата.С чайник наливаме водата точно в средата на буркана докато се напълни до горе и веднага затваряме с предварително затоплена капачка.Престоява така 5 минути.Отливаме водата в тенджерка след това, тя ще ни служи за третата заливка.Отново заливаме краставичките с гореща вода, затваряме с капачката и след около 2 минути отливаме водата.Най - отгоре след втората заливка поставяме чесъна, корена хрян и синапеното семе .Водата в тенджерката от първата заливка загряваме отново, добавяме меда, солта, оцета и когато заври заливаме краставичките.Бурканът трябва да е пълен с вода до горе / не до гърлото /.Веднага затваряме с капачка, запечатваме с машинка херметически, с тъпата страна на ножа притискаме добре капачката по ръбовете и веднага обръщаме буркана с капачката надолу.Държим така докато изстине напълно и капачката е вече хлътнала, а цветът на краставичките - променен.
На пръв поглед рецептата изглежда сложна, но на практика е много лесна, просто трябва да загреем по - голямо количество вода до завиране, за да може лесно и бързо да се справим с трите заливки.














6 коментара:

  1. Много интересна рецепта, Ели! Всичките листа се използват за консервиране, предполагам. Приготвянето не е сложно, трудно ми се вижда намирането на листата от хряна и дърветата. Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    листата , които са посочени се намират лесно , когато човек живее на село или в града има къща.Листата спомагат за доброто консервиране, запазват краставичките хрупкави и твърди.Но същата работа върши и белият синап и коренът от хрян.Корените от хрян предполагам могат да се намерят по пазарите, а и листата също.Някои хора пътуват за да продават на пазара билки и подправки и при тях могат да се поръчат такива листа.Във всяко село има и вишни, и хрян, и дюли, тук - там и касис.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо непременно ще се възползвам от твоята рецепта за краставичките Ели, но догодина. За тази вече приключихме, въпреки че не е късно, нали!!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили,
    ние по - късно правим всичко за зимата.Особено туршиите в късна есен са по - вкусни, защото времето вече не е толкова топло и не втасват бързо.Но тази рецепта за краставички не е още дегустирана.За първи път ги приготвям по този начин.Но догодина вече ще споделя какви краставички на вкус се получиха.Има много дегустатори у дома.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно предложение! Всички съставки спомагат за консервирането. Знам че се слагат и в киселото зеле (без синапа). Живот и здраве - ще се пробва догодина.
    Поздрави, Елена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      изпробвай рецептата.Мисля,че се получиха много вкусни краставички.Но все пак още не са дегустирани.Но външният вид е много добър, капачката е хлътнала.Което показва,че рецептата е сполучлива.
      Поздрави !

      Изтриване