Целината е много вкусен и полезен кореноплод.Но обикновено, в сравнение с другите кореноплоди е по - нетраен.Затова винаги в късна есен приготвям настъргана целина на едрото ренде, която приготвям по два начина - една част замразявам във фризер, а друга част - в буркани за прясна консумация.
Настържете обеленият и почистен кореноплод на едрото ренде.Нарежете на ситно също стъблата и зелената част на целината.Объркайте всичко като леко го посолите с хималайска сол.
Насипете целината в буркани, хубаво притискайте с ръка, докато кореноплодът отдели собствен сок.Напълнете буркана, но не до горе.Залейте отгоре с малко растителна мазнина.
Така можете да съхраните целината до месец в хладилника.Може да се употреби за салати, ястия или добавка към сурови сосове.
Приятен апетит !
Толкова да я обичаме целината....Всяка една нейна част е почти ежедневно на нашата трапеза,Ели!Идеята ти е великолепна!Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоредната страхотна идея, Елена,
ОтговорИзтриванемного обичаме целина, но този вариант не го знаех и ще опитам.
Няма да пропусна да благодаря и за другите ти нови есенни рецепти.
Поздрави за теб и хубава нова седмица!
Ели, прекрасна идея! Не съм приготвяла по този начин, а е лесно и бързо. Аз обикновенно замразявам на кубчета и на дребни парченца за супи и ястия. Ще опитам и така! Весела нова седмица!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриванетова е целина предимно за пресни салати.Замразявам и аз , но за ястия.
Поздрави !
Аз също много употребявам целина. Главите и аз настъргвам или режа на парчета и замразявам. Замразила съм и отделно дръжки и листа.
ОтговорИзтриванеОсолен съм съхранявала преди години магданоз, но става много солено и се отказах. Трябва да опитам с по-малко сол
Поздрави!
Тили,
Изтриванетова е много леко солена целина.Не е подправка с много сол.Осоляването е слабо, само колкото зеленчука да пусне собствения си сок.Но може така и самостоятелно, и в комбинация с други зеленчуци да служи за салати.
Поздрави !