КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 21 октомври 2015 г.

Домашен сос за пица или спагети с тиква, ябълка, червена пиперка и захарно цвекло / Homemade pizza sauce or spaghetti with pumpkin, apple, red pepper and sugar beet /




   Почти всяка година засяваме и отглеждаме много тикви.Сортовете са различни, но от няколко години в изобилие са тиквите - цигулки.Този сорт тикви са много лесни за обработка - лесно се белят и режат на парчета и са общо взето трайни и не на последно място много вкусни.От тиквите приготвяме сурови сокове в комбинация с червено цвекло, ябълка и морков, а тази година ще включим и захарното цвекло.
Но понякога, в зависимост от времето тиквите бързо започват да се развалят, особено ако по тях има наранени части.Ето защо почти всяка година те влизат в състава на сосове, които употребяваме за готвене, пици, спагети.Или това е заместител на кетчупа с домати.Доматите, и то топлинно обработени и в съчетание със захар са най - големият бич за стомаха и червата.За мен те са основна причина за проблемите - киселини, язви, колити, болки.
Сега е сезонът на тиквите и червените пиперки.Направете си този сос, заместете с него кетчупа с домати и ще видите,че ще получите превъзходни ястия, спагети или пица.Аз добавих тази година и захарно цвекло, защото счетох,че е подходящо.Получих сладък сос,без добавка на никаква сол.Правя соса гъст като пюре, който стерилизирам в бурканчета Стерилизацията трае 10 - 15 минути след завирането.Не използвам никакви подправки.Най - добре е да се използват малки бурканчета от детска храна.Така, когато се отвори едно бурканче ще ни послужи за едно ястие.Не добавям в това пюре никаква мазнина.
Когато ще употребявате соса, в зависимост от ястието добавете и подправките и мазнината / краве масло или растителна мазнина /.Най - добре е подправките да са прясно смлени, за да отпуснат по - добре аромата си.При сервирането ако желаете пюрето да стане подобен на кетчуп сос добавете лимонов сок или ябълков оцет - на вкус.
За пица - риган, босилек, мащерка, чубрица или розмарин ;
За кетчуп - карамфил, малко канела, червен пипер, индийско орехче, куркума ;
За спагети - подправки според желанието ;
За ястия с пикантен вкус - джинджифил, лют червен пипер, къри, чесън ;
    НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  ПЮРЕТО / СОСА / :
тиква - почистена и нарязана ; захарно цвекло - обелено, почистено и нарязано ; моркови - почистени и нарязани ;  кромид лук - почистен и нарязан ; ябълки - обелени, почистени и нарязани ; печени червени пиперки ; количеството на всеки зеленчук е според желанието.Аз използвам най - голямо количество червени пиперки, следва тиква, захарно цвекло, ябълки, моркови, лук.
Най - напред поставете в тенджера захарното цвекло и морковите , залейте ги с повечко вода и варете до полуготовност.Захарното цвекло е твърдо и по - трудно се сварява.Добавете нарязаната тиква, ябълка и лук.Всички продукти се варят до пълно омекване.Смилат се на пюре и се добавят смлените печени червени пиперки.По желание може да се добави малко хималайска сол - на вкус.
Пюрето се насипва в бурканчета и се стерилизира.Да  ви е сладко !












3 коментара:

  1. Ели, никога не ми е хрумвало да правя сос с тиква. Чудесно предложение, а с печени пиперки, представям си колко е вкусно и ароматно! И зеленчуковата крем супа е много хубава! Страхотни есенни предложения! Слънчеви и усмихнати поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен не ми беше хрумвало,но ми стана много интересно! Поздрави от мен и благодаря за уникалните идеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      от години заменям кетчупа и лютеницата с различни по вид домашни сосове и пюрета.Така,че за мен не е новост.Избягвам да обработвам доматите топлинно, преди години те не са приготвяни под форма на лютеници.А само зелени под форма на туршии.А днес страшно много хора имат киселини.
      Поздрави !

      Изтриване