Обичам да правя салати с пресни листа от глухарчета.Комбинирах тази есенна салата с цветове от магарешки бодил, червени моркови и други зеленчуци.Получих прекрасна, много вкусна салата.
За червените моркови научих от Бети - http://vkusnosbety.blogspot.bg/ , за което сърдечно и благодаря.Нейният рустик - тарт с кореноплоди много ме впечатли.
Тази година намерих и закупих семена и ги засях в градината.Наскоро в една реклама по телевизията бяха споменали за първите моркови, които са били червени, даже черни и са възникнали и отглеждани за първи път в Пакистан.Доста интересна информация.
Глухарчето е една от най - силно действащите билки в природата.Ето част от неговите полезни качества :
- тоник за черния дроб и жлъчния мехур ;
- подпомага функциите на панкреаса ;
- тонизира и прочиства бъбреците и пикочния мехур ;
- подпомага образуването на жлъчни сокове ;
- подобрява състоянието на зъбния емайл ;
- превъзходно алкализиращо средство ;
- ефикасно при чернодробни проблеми, включително хепатит, жълтеница и цироза ;
- богато на желязо и други минерали, които увеличават капацитета на кръвта да пренася кислород ;
- естествен източник на протеини ;
- помага при проблеми с кръвната захар, вкл. диабет и хипогликемия ;
НАУЧНО НАЗВАНИЕ : Taraxacum spp.
ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ : цялото растение, листа, корени и цвят ;
ДЕЙСТВИЕ : противоревматично, противотуморно, меко слабително, горчиво, прочиства кръвта, прочистващо, диуретично, подобрява функцията на черния дроб, подсилва и изгражда имунната система, действа подхранващо, възбужда апетита, подпомага храносмилането и има тонизиращ ефект ;
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА : 2 домата, 2 - 3 шепи листа от глухарчета със или без цветовете, няколко цветчета магарешки бодил, 1/2 краставица, 2 стръка зелен лук, 3 малки червени моркова,1/2 червена пиперка, няколко едри маслини, щипка хималайска сол, зехтин и ябълков оцет или лимонов сок.
Измийте добре зеленината и зеленчуците.Нарежете на фини ивички листата от глухарче, отделете мъхестата част от цветовете на магарешкия бодил.Нарежете доматите на едри парчета, краставичката на тънки филийки,червената пиперка на ивички, зеленият лук - на ситно.Смесете всички продукти в голяма купа, овкусете с хималайската сол, зехтина и лимоновия сок.Разбъркайте добре и поднесете.
Да ви е сладко !
Много интересни моркови, впечатлена съм. Ели, в каква почва отглеждате моркови? Родителите ми от години опитват, но се получават само малки и дребни морковчета. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванеморковите и всички кореноплоди изискват както богат чернозем, така и много вода.Тези моркови засях за проба, но не са редовно поливани, затова са и по - дребни.Но имаме засяти кореноплоди, на место, което до сега не е било използвано и засявано с нищо.Редовно поливахме с много вода и получихме много едри кореноплоди - цвекло - 9.5 кг., морков - 400 гр.Сега ще изпращам снимки на тези кореноплоди за различни конкурси.Така ,че поливай много.Но и почвата си има своето значение.
Поздрави !