Тази седмица посветих почивните дни на копривата и глухарчето.Използвайте момента, докато още не е студено, влажно е и могат да се наберат пресни, млади и едри листа от глухарчето.Сега е момента да си извадите и корени или цели растения.Корените изсушавам, а целите растения засявам в сандъчета или парник, за да използвам цяла зима листата.Внимавайте, извадете целият корен, ненаранен.Тук - там по поляните ще намерите и цветни главички от глухарче, наберете и тях и използвайте в салати.
Използвах листата на глухарчето, живовляка и кореноплода на червеното цвекло за тази вкусна салата.Получи се прекрасна, много ефектна салата, която консумирах с удоволствие.
Използвайте прясна зеленина в салати, тревопасните животни непрекъснато консумират прясна или сушена зеленина и така не страдат от недостиг на витамини и микроелементи.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА :
10 - 15 пресни листа от глухарче
4 - 5 пресни листа живовляк
парче червено цвекло
няколко маслини
оцет от ябълки или лимонов сок
зехтин
щипка хималайска сол
див чесън - резанец / за гарниране /
Настържете измитото и почистено цвекло на едрото ренде.Измийте и нарежете листата на глухарчето и живовляка на тънки ивички.Смесете всички продукти за салатата в салатиера и добре разбъркайте.
Добър апетит !
Ели, така ми се иска да се образовам и аз, за да знам коя тревичка каква е и за какво мога да я използвам... Та и аз да си бера спокойно.
ОтговорИзтриванеЧудесна ти е салатката! А наскоро разбрах, че руколата всъщност е култивирано глухарче.
Поздрави! :)
Гери,
ОтговорИзтриванеи аз постоянно се образовам и издирвам ядливи треви.Но тук засега представям тези билки и растения, които всеки познава и ги има навсякъде.А и няма никаква опасност от алергия или някаква странична реакция.
В Гърция по пазарите продават едно по - едро растение, досущ като нашето глухарче.Нарича се ХОРТА.Много ми хареса и там много го използват и сурово и бланширано за 1 - 2 минути.За мен рукулата има по - специфичен и малко по - лютив вкус за разлика от глухарчето.Лично на мен не ми допада.
Но има голяма разлика в хранителната стойност на дивите и на куртивираните растения.Дивите са значително по - полезни и засищащи.
Гери,
засега давам основна информация за всяка билка в блога, придружена и със снимка.Така,че можеш да погледнеш в най - общи линии коя билка за какво е.Аз сега наблягам много за използването им в ястия, не само като традиционния чай.
Поздрави !
Знам, Ели, и затова съм ти благодарна! :)
ИзтриванеМного харесвам тази комбинация- зеленина и цвекло. Получава се с почти всички зелени разстения. Лошото е, че нямам от къде да си ги бера целогодишно. А твоята салата е страхотна, при първа възможност ще си я приготвя! Сърдечени поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванев сандъчета също става да се засява прясна зеленина.Така, както се засяват подправките.Но в апартамент е малко тесничко, ако човек няма слънчева , голяма тераса.Аз и в апартамента си имам билки в саксия и сандъче.Изваждам и си засявам и корени от диви растения.Но на село имаме парник, там сами си израстват.
Оскоро използвам това съчетание зеленина + кореноплод, но се оказа много удачно.
Поздрави !