КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 5 юли 2025 г.

Печен стек от карфиол върху сос Ромеско гарниран с черна леща / Roasted cauliflower steak on Romesco sauce garnished with black lentils /

 






     Тази рецепта направих по предложението в предаването " Опитай света с Ханес ". Малко промени направих съобразно продукти и начин на приготвяне. Приготвих соса с печени и сушени червени пиперки вместо домати.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

За лещата : 

100 грама черна леща Белуга

2 - 3 ч.ч. зеленчуков бульон

1 парче водорасло Комбо / не използвах /

1 дафинов лист

За стека от карфиол : 

1 голяма глава карфиол

подправки : червен сладък и лют пипер, черен пипер, чесън и лук на прах, морска сол

зехтин

За соса : 

3 големи печени пиперки капии

3 сушени червени пеперки / 60 - 70 грама доматен сос

няколко стръка пресен магданоз

40 грама ядки смес по избор - кашу, орехи, лешници

1 - 2 с.л. зехтин

1 - 2 с.л. лимонов сок

чесън и лук на прах

сладък червен пипер

кайенски пипер

сол

около 200 мл. вода от накисването на сушените пеперки

бял хляб / накиснат във вода и изстискан - около 40 грама / - не добавих

         Лещата се измива и сварява в тенджера с дебело дъно заедно с дафиновия лист, водораслото и зеленчуковия бульон. След завиране се засичат 20 минути.Варим на умерен огън под капак.

         Карфиолът се почиства и без да се маха кочана се нарязват 2 стека с дебелина около 1.5 - 2 см. Измива се карфиола и се намазва със зехтин, посолява се.Пече се на фурна 20 минути. Последните 5 минути стековете се намазват със зехтина и подправките и се запичат.Лещата се запича заедно със стековете за 5 митути отцедена от течността.

            За соса залейте сушените пиперки с малко вода да омекнат.Нарежете след това сушените и печените пиперки и заедно с останалите продукти ги смелете в блендера.Към този сос се добавя и 30 - 40 грама бял хляб , накиснат и отцеден от водата, но аз не  добавих.

             В порционни чинии се поставя сос, отгоре стек, поръсва се с лещата и се сервира.

                        Да Ви е сладко !

           




















Няма коментари:

Публикуване на коментар