КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 12 юли 2025 г.

Бисквитена торта с орехи и боровинки / Cookie cake with walnuts and blueberries /

 


       Направих тази торта за рожденния ден на Симеончо - детето на сестра ми.Идеята е негова.Искаше да му направя бисквитена торта с крем, орехи и боровинки. Сигурно на много деца боровинките са любими, а както разбирам и бисквитените торти.

         Реших да направя бисквитената торта с яйчен крем както навремето я правеше моята баба.Това беше класика и въпреки това изключително вкусна торта се получава.Моята баба правеше крема с 3 жълтъка и 3 белтъка разбити на сняг, които се добавят накрая и леко се разбъркват с шпатула.Поради изключително горещото време аз няма да добавя суровите, разбити на сняг белтъци. Но те могат да се добавят ако времето е по - хладно.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

2 пакета пълнозърнести бисквити Petit Beurre / по 225 грама всеки /

1100 мл. прясно мляко

150 грама кафява захар

2 пакетчета бурбонска ванилова захар

90 грама царевично нишесте ванилия / или 60 грама брашно и 30 грама царевично нишесте /

3 - 4 жълтъка

орехи

125 грама сини боровинки

тавичка с размери 23 х 30 см.

    Подберете подходяща тавичка за приготвяне на тази торта.Може да се използва и тавичка от йенско стъкло.Разпределете бисквитките така, че да подредите 3 реда.

               За приготвяне на крема разбийте жълтъците с нишестето и част от млякото до хомогенност.В тенджера с дебело дъно поставете останалото мляко, захарта и бурбонската ванилова захар.Добавете прецедената през цедка смес с жълтъците.Бъркайте на умерен огън докато сместа започне да се сгъстява.Накрая добавете маслото и бъркайте енергично.

      Моята баба правеше крема само с брашно, без добавка на краве масло.Вместо масло накрая добавяше разбитите на сняг белтъци.Когато се добавят масло или разбити на сняг белтъци крема се сваля от огъня.

             Върху ред бисквити нанесете пласт горещ крем.Поръсете със смлени орехи.Отново бисквити, крем, орехи,бисквити , крем, орехи.

      Тортата престоява 2 часа на стайна температура.След това може да престои още 6 часа на студено или в хладилник.

             Преди поднасяне по желание декорирайте с пресни сини боровинки.

              Приятен апетит !


       







Няма коментари:

Публикуване на коментар