КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 21 ноември 2014 г.

Как да съставим дневния си рацион при приемане само на растителна храна ? / How to design your daily ration of single administration of plant food ? /

   Съществуват много вегетарианци, вегани, суровоядци по целия свят, които са изпробвали различни режими на хранене - пълно суровоядство, фрутарианство / хранене с плодове /, веганство / хранене без включване на животински продукти - сурови храни и малко или повече топлинно обработени /, вегетарианство - с прием на млечни продукти, риба или яйца.Кой от тези режими е най - добър и как да съставим дневния си рацион ? 
Никой не е дал отговор на този въпрос, всеки сам трябва да избере според заболяването и нуждите си своя начин на хранене и да разпредели дневния прием на храна.Много често смяната на един режим на хранене с друг води до различни проблеми - бързо намаляване на теглото при строг суров режим, недобро смилане на храната - при проблеми и заболявания на стомаха или червата, поява на тежест или болка в различни органи и др.Много хора, приложили един или друг режим на хранене си задават въпроси, на които , дълго - дори с години търсят правилния отговор.В тази публикация ще изложа моята гледна точка относно превеса на една или друга храна, дневния рацион - разпределението на храната в различните части на деня.Всичко съм изложила съгласно моя опит и творенията на Светите отци на църквата.
Според църковните правила най - добре е човек да се храни 2 пъти дневно / 10 часа сутринта и 16 часа след обяд /.Така се хранят много монаси в манастирите, строгите постници.Според други автори добро е тридневното хранене, което трябва да приключи най - късно до 20 часа вечерта.
СУТРИН - Прием на плодове, чай, мед / всеки ден без изменение /
ОБЯД - Кълнове и салати, маслини, зеленолистни ;
ВЕЧЕР - 1 . Плодове , чай и мед или плодова салата ; 2 . Кълнове със зеленолистни или кълнове със зеленчукови салати ;
КОЛКО ХРАНА ДА ПРИЕМАМЕ НА ЕДНО ХРАНЕНЕ -  Стомаха има вместимост точно толкова , колкото събират двете ни шепи.При различни заболявания и в зависимост от общото състояние на организма , язви, гастрити, колити можем да приемаме по - малко храна , но по - често.При всички случаи е по - добре да приемем по - малко храна, все още да изпитваме лек глад.Бързото хранене и приемането на много повече храна ще предизвика тежест или болка в стомаха.
КОЯ   ХРАНА  ТРЯБВА  ДА ИМА  ПРЕВЕС  ПРИ СЪСТАВЯНЕ  НА ДНЕВНОТО МЕНЮ  - Според мен за пълните суровоядци превес трябва да имат кълновете и зеленолистните растения.Те трябва да заемат най - голям процент в дневното меню.Причината е, че те лекуват органите, снабдяват ги с ензими, ферменти, минерални вещества.На второ място са зеленчуците - те също снабдяват всички органи и системи с жизнено необходими вещества.Плодовете прочистват организма от натрупани отрови, добре е да се вземат винаги на гладно - сутрин, преди обяд, след обяд или вечер - по 1 плод.В най - малки количества трябва да се вземат ядките, семената и сушените плодове.Те са по - концентрирана храна, когато се вземат в по - голямо количество и не са накиснати предварително във вода могат да предизвикат тежест, болки, киселини в стомаха.
Когато употребяваме сурови млечни продукти и / или суров жълтък  режимът е в основни линии същия.Същото се отнася и при прием на част от храната в топлинно обработено състояние./ в по - малък или по - голям процент /.Липсата на кълнове и зеленолистни в храненето може да доведе до сериозни проблеми, загуба на основни минерали, витамини, ензими, както и спадане на белтъка / в урината или кръвта /.Ето защо е необходимо да се избягва провеждането на твърде дълги режими само на плодове, само на сокове, само на вода и т.н.Най - добре е такива режими да се провеждат по време на постните периоди в Православната църква като се благославя от свещеник постещият човек.Винаги трябва да се чете молитва преди да започнем да се храним.Така храната няма да ни навреди, а ще е от полза за тялото и здравето ни.
Режимите, включващи основно готвена постна храна трябва да се променят като превес заемат суровите салати / със или без кълнове /, пресните и сушените плодове.Православната църква позволява прием на риба на големи празници / в постните периоди /, добре е тя да е печена, варена или задушена, а не пържена.Хората, които употребяват яйца и / или млечни продукти трябва да ги употребяват 1 - 2 пъти седмично.Превес имат млечни продукти приготвени от сурово мляко и суров жълтък / не е препоръчителен при язви и колити /.
Тежко болни хора могат да приемат бульон от зеленчуци, млека от ядки, млека от кълнове, пасирани плодове, зелени смутита и сокове по всяко време на деня.Количеството за един прием може да варира от 50 - 200 мл.
   Изберете своят начин на хранене и дневният рацион според заболяването, което имате, вижданията и разбиранията си и опита, който сте натрупали.Вслушайте се в организма си, той е най - добрия показател за приложените от вас режими на хранене.


4 коментара:

  1. Много полезна и практична информация, Елена,
    чудесни съвети, приложими и за дни на пост. Благодаря ти!
    А днес -честит празник, с пожелания за здраве,
    уют и семейна топлина, благоденствие и много щастие!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Дианка.Всичко най - добро и на теб.Тази информация е в резултат от моят опит във вегетарианството, последвалото веганство и суровоядство.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. С риск да повторя Диана, наистина полезна и необходима информация! Хубаво е човек по-често да се замисля над това, с какво и как се храни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Това е много важно, Вили.От начина ни на хранене и мислене зависи здравето ни.Дългите периоди на пост и неправилно хранене и съчетаване на храните могат да ни навредят, вместо да ни донесат полза за здравето.
    Поздрави, лека седмица!

    ОтговорИзтриване