КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 8 декември 2014 г.

Салата от кореноплодни зеленчуци и броколи / Salad of root vegetables and broccoli /



   Кореноплодните зеленчуци са любими в нашия дом през есенно - зимния сезон, а броколито е известно с антираковите си свойства.
Броколито е едногодишно растение, негова родина са островите в източната част на Средиземно море.Смята се, че броколито е една от най - древните зеленчукови култури.Отглеждали са го още в Древна Гърция и Рим преди 2000 години.Но едва през първата половина на 20 век растението попада в Америка и там получава заслужено признание и успех.Днес е много разпространено и се отглежда в целия свят.
  Външно броколито много прилича на карфиол, но за разлика от него не образува толкова плътен кочан, главичките му се състоят от по - рехаво разположени букетчета, които представляват неразтворени съцветия със зелен или виолетов цвят.
  Броколито има силно изразени диетични и профилактични свойства - съдържа много вит.С, провитамин А и т. нар. вит.U, който има противоязвени свойства.Броколито е богат източник на калий, калций, натрий и желязо.Броколито съдържа вещества, които имат антиоксидантни свойства и се препоръчва при рак на белите дробове, стомаха и червата, сърдечна недостатъчност и разтройства на нервната система.Разбира се всичко това се отнася за суровото, а не за топлинно обработеното броколи.
  Трябва да се избира броколи със стегнати, сивкаво - зелени или лилави главички.Пъпките на съцветията трябва да са плътно затворени, ако са пожълтели значи главичките са презрели.Броколито трябва да има лекия, естествен дъх на зеле.
Броколито е крехък зеленчук и се вари значително по - кратко от карфиола.Познат е добре в италианската и френската кухня - използва се за приготвяне на салати, крем - супи, гарнитури.
   От броколи и кореноплодни зеленчуци приготвих чудесна салата, подходяща за гарнитура или предястие.Могат да се използват различни кореноплоди - според вкуса и желанието, в различни количества.Аз използвах моркови, целина, пащърнак, червено цвекло и алабаш - всички настъргани на едрото ренде.Добавих 10 маслини - стафидаки, ябълков оцет и зехтин - на вкус.
    Приятен апетит !










2 коментара: