КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 15 май 2020 г.

Тиквички на грил със сос от маточина, гръцка коприва, чесън и магданоз / Grilled zucchini with lemon balm sauce, Greek nettle, garlic and parsley /



     През този сезон все още нямаме градински тиквички.Затова пък в търговската мрежа има внос на много хубави, малки тиквички.Те са подходящи както за салати, така и за консумация печени на грил.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 - 1.5 кг. пресни тиквички
олио и соев сос

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОВКУСЯВАНЕ :

1 връзка прясна маточина
1 - 2 шепи гръцка коприва
1/2 връзка магданоз
1 глава стар чесън
сок от 1 лимон
6 с.л. зехтин

   Измийте хубаво тиквичките и без да ги белите ги почистете ако има загнили части, отрежете двата края.Всяка тиквичка нарежете на ленти по дължина с белачка за зеленчуци.Поставете тиквичките в голяма купа, напръскайте с олио и соев сос и разбъркайте.
   Печете така подготвените тиквички на скара или грил тиган от двете страни до готовност.
Отделно пригответе соса като пасирате в пасатор или блендер подготвената зеленина, чесъна , лимоновия сок и зехтина.С тази смес залейте вече опечените на грил тиквички и оставете така на стайна температура да се овкусят и мариноват.
   Поднесете ги като салата или гарнитура и да Ви е сладко !
























2 коментара: