КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 май 2020 г.

Мариновани зелени маслини с подправки / Marinated green olives with spices /



      Маслините, които предлагат в търговската мрежа много често предварително мариновам.Така те стават по - безсолни и по - вкусни при последваща консумация.Зелените маслини обикновено са и по - твърди, но затова пък са чудесни при приготвяне на всякакви печива - пита, пица или малки хлебчета.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. зелени  маслини без костилка
подправки по вкус и предпочитания :
- пушен червен пипер
- сушен бял риган
- сушен магданоз
- готова подправка за ориз съдържаща куркума, черен пипер, лют червен пипер, хмели - сунели
- сушен джоджен
- олио или зехтин

    Зелените маслини нарежете на тънки кръгчета.Поставете ги в купа, поръсете с подправките / количествата от всяка са според вашето желание /.Добавете растителна мазнина  и разбъркайте.Маслините трябва хубаво да поемат мазнината и подправките.Напълнете в стъклени бурканчета и затворете с капачки.
   Така приготвени можете да съхраните в хладилник около 1 месец.Използвайте за гарниране на ястия, тестени изделия, ориз, зеленчуци.
           Приятен  апетит !













5 коментара:

  1. Чудесни са, Ели. Такива бурканчета са ценен помощник в кухнята.
    Маслините, които купуваш в суров вид ли са, или мариновани? Защото много рядко тук при нас съм виждала сурови маслини, но те не се консумират директно, трябва да изкиснат в солена саламура, след което се съхраняват в зехтин( всъщност това са маслините, познати ни от магазинната мрежа).
    Предполагам, че става дума именно за обработените маслини вече, тъй като споделяш, че са солени.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Ели! Малко се бях подагубила, но ето ма пак тук. Тези зелени маслини сурови, т.е.необработени ли купуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мили дами,
      маслините, които купувам са мариновани, но много солени.И обикновено когато се изкиснат загубват вкуса.Но действително в България магазинната мрежа предлага доста по - солени маслини.В Гърция и Турция маслините са сравнително по - безсолни.Обезсоляването е труден процес и обикновено не се постига желания вкус.Маслините си остават солени или дори ако са безсолни тогава пък вкуса се променя.Затова допълнително винаги ги мариновам по някакъв начин.Така се запазва вкуса, а солеността намалява.
      Поздрави , лека и спорна нова седмица !

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. Извини ме за правописните грешки горе, все не поглеждам какво пиша...

      Изтриване
  3. Веси,
    и аз в бързината допускам грешки.Иначе пиша без грешка.Навремето съм преписвала абзаци от книги, за да се науча на правилен правопис и изговор на думите.А много наши политици говорят неправилно дори и по медиите - напр. казват " Ще направиме " вместо " Ще направим ".Но това е техен проблем, явно няма кой да им направи забележка.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване