КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 22 май 2020 г.

" Аспержи " от червено цвекло / "Asparagus" from beetroot /




    Ето още едно предложение за прекрасна, много лесна гарнитура от дръжките на червеното цвекло.Обикновено използвам листата за салати, сармички, салатни рула.Задължително без дръжките.А дръжките ми остават и употребявам в последствие като ги варя както аспержи.Овкусявам с балсамов оцет, зехтин, лимонов сок и се получава идеална гарнитура.Дръжки от цвекло можете да сварите и на пара до пълното им омекване и да овкусите по същия начин.Варени или задушени дръжки от червено цвекло могат да се поднесат с песто, с майонеза или друг вид студени или топли сосове според вида на ястието, което ще придружат.
   Сервирайте към печени или задушени зеленчуци, риба, пресни салати, ориз, картофи, елда или булгур.Можете да сварите и аспержи заедно с дръжките и да ги овкусите в комбинация.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

дръжки от червено цвекло
зехтин
сок от 1 лимон
мед , агаве или кленов сироп - по избор
1 щипка хималайска сол

ЗА  ДЕКОРАЦИЯ :

смлени ядки / използвах едро нарязани бадеми /
хранителна мая
веган пермезан
ядливи цветове

    Измийте дръжките от цвеклото и ги почистете в двата края.Завържете дръжките на снопче и варете на пара или в подсолена вряща вода до омекване. За около 15 - 20 минути са готови.Готовите дръжки извадете в съд леко да се охладят.Разбийте в малко бурканче равни количества зехтин и сок от лимон докато сместа побелее и се сгъсти.С тази смес залейте дръжките от цвеклото и по желание овкусете с малко мед, агаве или кленов сироп.
   Сервирайте като гарнитура към печени зеленчуци, риба или месо.По желание всяка порция дръжки можете да завържете на снопчета с дръжка от магданоз или да завиете на рулце и да украсите с ядлив цвят.Преди да сервирате гарнитурата наръсете с ядки, хранителна мая или веган пермезан.
     Приятен  апетит !






2 коментара:

  1. Ти наистина бликаш от идеи...

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    дръжките от цвеклото са подобни на аспежите и могат да се приготвят по подобен начин, както и листата.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване