Фавата се вари по различен начин както в Гърция, така и в Кипър.Тази рецепта е на гръцкия готвач Акис Петрадзикис.Фавата се вари с клонка розмарин и дафинов лист.Към готовата фава се прибавя лимонова кора.Гарнира се с печени домати и печен лук, но аз гарнирах със зеленчуци от туршия.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 грама фава
1.5 литра вода
1 равна с.л. сол
1 клонка розмарин
1 дафинов лист
1 голям кромид лук
2 склидки чесън / аз не добавих /
1 морков
100 мл. зехтин за фавата и струйка за гарниране
настъргана кора от 1 - 2 лимона
сок от 1 лимон
зеленчуци от туршия за гарниране - кисели краставички, морков, червена, зелена и жълта пиперка / в оригиналната рецепта - печени чери домати, печен лук, мащерка и черен пипер /
Измийте хубаво фавата и я залейте с вода за да набъбне и да се свари по - бързо.Може да избегнете тази процедура ако имате повече време за варене на тази бобова култура.Залейте измитата фава с водата и изчакайте да заври на силен огън.С решетъчна лъжица хубаво оберете пяната и намалете огъня.Добавете нарязан морков, нарязан кромид лук, дафинов лист, розмарин и сол.Варете на тих огън докато продуктите омекнат.Извадете дафиновия лист и розмарина и добавете зехтина.Пасирайте фавата и към нея добавете кора от лимон и лимонов сок на вкус.
Сервирайте готовата фава гарнирана със зеленчуци от туршия или нещо друго, което на Вас Ви харесва.Добавете отгоре и струйка зехтин преди сервиране.
Приятен апетит !
Адаптирано от : https://www.youtube.com/watch?v=V-NAOYBgYQw
Няма коментари:
Публикуване на коментар