КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 20 март 2022 г.

Постна яхния със сушени сини сливи и сушени домати / Lean stew with prunes and dried tomatoes /

 



   Тази постна яхния направих през почивните дни.Добавих сушени домати към традиционната яхния и се получи вкусно и красиво ястие.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. дребни лукчета

2 - 3 големи глави кромид лук на ситно

6 - 8 сушени доматчета нарязани на ленти

1 ч.ч. сушени сини сливи

1 дафинов лист

зехтин или олио

вода

сол - по желание на вкус

    Най напред подгответе всички продукти за яхнията.Ако малките лукчета не желаете да обелите без да Ви люти можете да ги попарите с гореща вода.Така много лесно без проблеми се обелват.Аз също лесно ги обелих, но без да ги попарвам.Нарежете на ситно кромид лука, сушените доматчета - на тънки лентички.Използвах замразени сини сливи, които приготвяме лятото.

    В мазнина и малко вода задушете кромид лука.Добавете и малките лукчета.Задушете 5 минути и добавете вода колкото да покрие продуктите.Добавете дафиновия лист и сол ако желаете.Аз не добавих сол, яхнията се получи вкусна и леко сладникава.Варете на тих огън докато лукчетата леко омекнат.Добавете и сините сливи и продължете готвенето на тих огън.Яхнията трябва да остане с малко сос и почти на мазнина.Тогава добавете сушените домати и разбъркайте хубаво.Снемете от огъня.

    Тази яхтия е вкусна както леко топла, така и студена.Може да се сервира и с добавка на някаква разядка - пюре или хумос от бобови храни и салата от пресни зеленчуци.Аз сервирах със салата от червено цвекло.

      Приятен апетит !















Няма коментари:

Публикуване на коментар