Жълтият грах както и нахута са подходящи за направата на хумос.В Средиземноморската кухня има рецепти за приготвяне на хумос от почти всички бобови култури вкл. боб мунг и бакла.
Този хумос направих с жълт грах, декорирах по класическия начин с подправки.Използвах сумак и пушен червен пипер.Изборът на подправки може да е различен според Вашите предпочитания и вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
340 грама жълт грах
2 - 3 с.л. с връх сусамов тахан
сок от 1 голям / 2 малки /
зехтин
червен пушен пипер
сумак
сол
Измийте хубаво жълтия грах и го залейте с вода за 12 часа докато удвои обема си.Варете след това с вода, която напълно го покрива на слаб огън до пълно омекване на зърната.Пет минути преди да свалите от огъня добавете сол на вкус.Пасирайте охладения грах в блендер или пасатор заедно с лимоновия сок и тахана.
Сервирайте готовия хумос наръсен с подправките и зехтина и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар