КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 април 2022 г.

Хумос с жълт грах / Humos with yellow peas /

 



   Жълтият грах както и нахута са подходящи за направата на хумос.В Средиземноморската кухня има рецепти за приготвяне на хумос от почти всички бобови култури вкл. боб мунг и бакла.

   Този хумос направих с жълт грах, декорирах по класическия начин с подправки.Използвах сумак и пушен червен пипер.Изборът на подправки може да е различен според Вашите предпочитания и вкус.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

340 грама жълт грах

2 - 3 с.л. с връх сусамов тахан

сок от 1 голям / 2 малки /

зехтин

червен пушен пипер

сумак

сол

    Измийте хубаво жълтия грах и го залейте с вода за 12 часа докато удвои обема си.Варете след това с вода, която напълно го покрива на слаб огън до пълно омекване на зърната.Пет минути преди да свалите от огъня добавете сол на вкус.Пасирайте охладения грах в блендер или пасатор заедно с лимоновия сок и тахана.

      Сервирайте готовия хумос наръсен с подправките и зехтина и да Ви е сладко !

















Няма коментари:

Публикуване на коментар