КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 4 април 2022 г.

Яхния от грах с моркови, пащърнак, сушени домати и лук / Pea stew with carrots, parsnips, dried tomatoes and onions /

 


   Както може би забелязвате в моите рецепти използвам няколко продукта и се старая винаги рецептата да е максимално проста и елементарна за приготвяне.През постните периоди на годината приготвям предимно ястия съдържащи бобови храни.Така е и в тази рецепта.Грахът може да бъде замразен или от консерва.Ястието може да се приготви със или без мазнина.Тук е приготвено без зехтин или друга мазнина.

  В случай,че граха е замразен го сварете заедно с лука , моркова и пащърнака.Зехтин може да се добави накрая при сервиране или ястието да се приготви чрез задушаване на зеленчуците в малко зехтин и топла вода.Сушените доматчета са домашно производство и ги добавям накрая.В нашия дом не консумираме топлинно обработени домати.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  / 2 - 3 порции / :

дребни лукчета кромид - 15  броя

1 голяма консерва грах - 800 грама

1 голям морков

коренчета от 1 връзка копър

1 пащърнак - използвах замразен

сушени доматчета чери - 10 - 12 броя

1/2 връзка копър

зехтин / олио / - по желание

сол на вкус - по желание

За гарниране : 

   Морковът се почиства, измива и нарязва на кръгчета.Почиства се и се измива и лука.В малко вода се варят лукчетата, моркова, коренчетата копър и пащърнака.Добавя се консервата грах заедно с течността и продължаваме да варим на тих огън още 10 минути.Накрая се добавят сушените доматчета и копъра , нарязан на ситно. Ястието се разбърква и снема от огъня.Престоява така около 5 - 10 минути за да поеме ароматите и доматчетата да поемат от соса.

   Сервира се леко топло или студено .Поднася се с парче лимон.

                 Приятен апетит !




















Няма коментари:

Публикуване на коментар