Този фасул на фурна е по рецепта на Закие Ниази.Тази жена публикува рецепти в групата " Старите гозби и модерните рецепти " във ФБ.Рецептата има някои особености, които я отличават от традиционните български начини за приготвяне на фасул.Благодаря сърдечно за вкусната рецепта Зекие.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 грама бял фасул
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
1 глава кромид лук
1 морков
1 шепа нарязан зелен лук
1 с.л. пиперкова паста
1 с.л. доматена паста
2 - 3 скилидки чесън
1 кафена чашка зехтин
1 с.л. сол
Измиваме хубаво фасула и го поставяме в съд с вода и 1 с.л. сода бикарбонат.Разбъркваме и оставяме да престои най - малко 2 часа.Отново измиваме хубаво в 2 - 3 води и слагаме във вода да се вари.Варим до полуготовност.
През това време почистваме зеленчуците / пиперки , лук и моркови, чесън / нарязваме ги на ситно и ги слагаме в отделен съд / без зеления лук / заедно със зехтина и 1/2 ч.ч. вода да се задушат.Добавяме пиперкова и доматена паста, солта и продължаваме задушаването.Използвах вместо тези пасти печена червена пиперка нарязана на ивици.Доматена паста не използвам.Накрая добавяме отцедения бял фасул, зеления лук и наливаме гореща вода.Горещата вода е малко над нивото на фасула.Варим до готовност на тих огън.
По желание този фасул може да се запече в тава с 2 зелени пиперки с дръжките.Поставяме фасула в тава, отгоре пиперките и запичаме във фурната на 180 - 200 градуса.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар