Айварът се прави в Сърбия и Македония.В оригиналната рецепта се използват само печени червени пиперки.В някои рецепти са включени патладжани - до 1/3 от общото количество.
Този айвар е приготвен от сестра ми и е много вкусен.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
червени пиперки капия
сол на вкус
оцет на вкус
олио на вкус
Изпечете пиперките.Обелете ги и смелете в машинка за месо на решетка 8 мм..Поставете в широк съд заедно с част от мазнината.На умерен огън при постоянно бъркане сгъстете сместа.Трябва да получите смес, подобна на лютеница.Айварът е готов когато мазнината изплува над сместа, а пиперките променят цвета си.В последните 30 минути от варенето се добавят солта и оцета.
В случай, че приготвяте айвара за зимата стерилизирайте 15 минути като засечете времето от момента на завиране.Количеството на пиперките е произволно.От 30 килограма пиперки се получават 7 - 8 бурканчета с вместимост около 300 - 350 грама.Червените пиперки придават сладост и прекрасен вкус на айвара.Не използвайте зелени пиперки.Можете по желание да добавите и печени и смлени патладжани.Но тук представям рецептата в оригинал.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар