КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 16 юли 2023 г.

Салата с тиквички от турската кухня / Salad with zucchini from Turkish cuisine /



     Тази салата е по идея на Севги Оз, за което и благодаря.Салатата се приготвя чрез запържване на тиквичките, но аз ги задуших.Използвах извара вместо кисело мляко и бадеми вместо орехи.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

3 светло зелени тиквички
2 жълти тиквички
2 тъмно - зелени тиквички
600 грама извара
20 - 25 бадема
сух джоджен / прясна мента /
1 - 2 скилидки чесън
сол на вкус
олио
1 ч.ч. вода
    Измийте и почистете тиквичките в двата края.Накиснете бадемите във вода за 2 часа.Обелете тиквичките и нарежете обелките на жулиени.Останалите тиквички нарежете на кубчета, леко посолете и разбъркайте за да си пуснат водата.
    Поставете олио в тенджера с дебело дъно и добавете отцедените кубчета тиквички.Задушете на силен огън с малко вода.Трябва да омекнат и променят цвета си.
    Останалите тиквички - жулиени задушете отделно на силен огън като добавяте по малко вода на части.Трябва също леко да омекнат и запазят хрупкавостта си.
   Оставете тиквичките да се охладят.Към жулиените добавете нарязани бадеми или орехи и сух джоджен / прясна мента /.Киселото мляко / извара / смесете с кубчетата тиквички, чесъна и сол на вкус.
    В плато поставете канапе от киселото мляко / извара /.Отгоре гарнирайте с жулиени от тиквички и ядки.
      Сервирайте веднага и да Ви е сладко !







Няма коментари:

Публикуване на коментар