Тази рецепта съм записала преди години от телевизионно предаване.Изисква повече време за приготвянето затова е добре да се направи в почивен ден.Приготвя се с доматен сос, но в нашия дом избягваме топлинно обработени домати.Ястието може да се приготви на фурна или в плитка тенджера с широко дъно на котлона.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 светло зелени тиквички
2 тъмно зелени тиквички
2 жълти тиквички
1 връзка магданоз / само дръжките /
1 връзка копър / само дръжките /
1 глава кромид лук
1 морков
2 малки пиперки
1 щипка сол
струйка мазнина
Измийте тиквичките и ги почистете в двата края.Срежете на 2 части по дължина.Всяка тиквичка трябва да отделите в съд за да може след бланширането да я напълните с пълнеж и да я сглобите отново.
Във вряща вода бланширайте половинките тиквички до леко омекване.Извадете да изстинат и издълбайте вътрешността.
Нарежете на ситно дръжките от магданоз и копър, моркова и лука.Пиперките нарежете на лентички.Задушете в мазнина и 1/2 ч.ч. вода зеленчуците.Когато поомекнат добавете нарязаната вътрешност на тиквичките заедно с течността отделена от тях.Задушавайте до изпаряване на течността от плънката.Добавете солта.
С готовата и леко охладена плънка напълнете половинките тиквички.Сглобете двете части на всяка тиквичка и вържете с конец така, че да не изтича плънката от цялата тиквичка.
Така приготвените тиквички запечете на фурна върху хартия за печене намазана с мазнина.Обръщат се за да се запекат от двете страни.
Тези тиквички могат да се подредят в тенджера и да се залеят с доматен сос от консерва или домашен.Варят се докато останат почти на мазнина.Това е рецептата в оригинал.Могат да се запекат и на фурна с предварително приготвен сгъстен доматен сос.
Добър апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар