КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 15 октомври 2014 г.

Сурова натурална туршия от грудките на гулията / Raw natural pickles from the tubers of Jerusalem artichoke /

   





     Грудките на гулията са богати на витамини и в миналото от най - ранна пролет до късна есен са били любим деликатес за децата.Гулията, известна още сред народа като ерълма, ерусалимски артишок, топинамбур, земна круша е богат източник на минерални елементи, особено калий.Този зеленчук принадлежи към семейството на слънчогледа и е широко разпространен в Италия.Когато се използва в сурово състояние, артишокът съдържа ензима инулаза, както и инсулин.Той е превъзходна храна за всички диабетици.Сокът на топинамбура е много полезен и вкусен.Може да се пие в комбинация със сок от моркови.Гулията е превъзходна храна за всички бъбречно болни, освен това тя има свойството да извлича тежките метали от организма.
  Грудките на гулията могат да се обработят на пара, да се приготвят в съчетание с други зеленчуци на салати, борш, туршия.Те са сочни, хрупкави и приятно сладки.В ранна пролет тези скъпоценни грудки снабдяват организма ни с ценни минерали и витамини, а наесен - приготвяме чудна туршия.
   Измийте определеното количество грудки, почистете ги внимателно, без да белите кората.Ако има повредени и загнили части от грудките внимателно ги отстранете.Напълнете съда, в който ще съхранявате туршията с грудки.Предварително на дъното поставете листа от дъб, вишня, хрян, дюля и поръсете със синапено семе.Най - отгоре поставете листа и синап.Свийте на венче 1 лозова пръчка и притиснете добре зеленчука.Залейте със саламура от вода и сол. / 50 грама сол, разтворена в литър вода / Няколко дни преточете туршията / изливайте саламурата в друг съд и отново я наливайте / всеки ден, а после преточвайте през 2 - 3 дни в продължение на 1 месец.Още не добре ферментирали започнете да консумирате грудките.Превъзходни са за гарнитура и бърза салата.

Почистени и измити грудки на гулия









Отгоре се виждат семената от бял синап




Няма коментари:

Публикуване на коментар