КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Как да отглеждаме зеленчукови култури на високи лехи ? / How to grow vegetables on high beds /

    Този метод на отглеждане на зеленчуци е малко познат в България, но добре познат в Западна Европа и САЩ.Тези т. нар. високи лехи се срещат предимно в китни, малки градини, в училища и други детски заведения, в близост до старчески домове, в междублокови пространства.
Този метод на отглеждане на зеленчуци може да се осъществи върху малко пространство, където е невъзможно по друг начин да се отглеждат зеленчукови култури.Най - важното предимство на високата леха е, че тя може да бъде обслужвана без навеждане, приклякване или коленичене.
В бъдеще високата леха може да изиграе важна роля като занимание на хора с ограничени възможности за движение, дори и за приковани в инвалидна количка.Високата леха дава големи възможности за хора с повече свободно време, като се грижат за нея от ранна пролет до късна есен и едновременно получават богата реколта от зеленчукови култури.
ИЗБОР    НА  МЯСТО   ЗА  ВИСОКА   ЛЕХА  - високата леха трябва да се разположи върху слънчева площ, на равна повърхност, защитена от ветрове.Високата леха може да се направи и в слънчев двор, покрит с камъни тъй като не е необходимо лехата да бъде в непосредствена връзка с естествената почва.При оформяне на високата леха около нея се оставя място за пътека, широка най - малко 50 см.Така можем да полагаме постоянни грижи за лехата.
ОТ  КАКВО  СЕ  ПРАВИ  ВИСОКА  ЛЕХА  - Подходящи са различни материали - дъски от мека дървесина, летви или плоскости от оплетени върбови клонки, дървесни трупи, рендосани дъски.Трябва да се има предвид, че в следствие на постоянните поливки и дъждове дървесният мателиал бързо се поврежда и загнива. Той трябва да се обработи или подмени през 2 - 3 години.За изработка на рамката могат да се използват и пластмасови плоскости, също и плоскости от дървени стърготини бенотип.
Когато се изработва рамката трябва да се оставят 5 - милиметрови разстояния между отделните елементи, за да може да се оттича излишната вода през тях.Тези пролуки не трябва да са по - широки, за да не се свлича почвата.
ИЗГРАЖДАНЕ   НА  ВИСОКА  ЛЕХА  - изгражда се през есента или напролет, по подходящо е да се изгради през есента, тъй като до пролетта почвата се сляга и може да се допълни преди засяването на зеленчуците.Ширината е около 120 см, дължината е различна, в зависимост от мястото, но не повече от 6 м.Ако лехата се направи върху естествена почва се изгребва горния слой / 25 см./, дъното и стените се застилат с пластмасова или телена мрежа, за да се отстрани достъпа на къртици и мишки.Мрежата се застила с органични вещества.
ПЪРВИ   СЛОЙ  - този слой се състои от най - трудно разлагащи се вещества, дебелина на слоя - 20 см.Поставят се начупени клонки от резитба на декоративни и плодни дръвчета и лози.След като се запълни, слоят добре се притъпква.
ВТОРИ   СЛОЙ  - също с дебелина 20 см., от бавно разлагащи се вещества.Могат да се използват органични отпадъци като : стебла от фасул, грах, картофи, слънчоглед, царевица, отцедени джибри от грозде, слама, сено.Този слой се притъпква добре и ако е прекалено сух, се полива.
ТРЕТИ   СЛОЙ  - дебелина 20 - 30 см.При оформяне на третия слой е подходящо използването на корите на бора.Боровата кора е подходяща и за покриване на почвата около лехата, тъй като съхранява влагата на почвения слой под нея, подтиска развитието на плевели и снабдява растенията с хранителни вещества.Може да се постави и чим от намираща се в близост необработвана площ.Тревните тухли, дебели около 15 см. се поставят с тревната част надолу, след това трябва да допълним слоя с 15 см. смес от окосена трева, опадали листа или борови иглички.
ЧЕТВЪРТИ   СЛОЙ  - дебелина около 20 см.Сътои се от примесен със слама говежди тор, зрял  компост - обогатен с тор от кокошки, зайци и гълъби.Компостът се приготвя от органичните отпадъци в градината, отпадъците се натрупват на куп с височина около 1,5 м.Отгоре се покрива с 20 см. почва.В почвата могат да се засеят тикви или дини, за да се оползотвори мястото.Късно през есента компостната маса се преобръща и проветрява.Компост се приготвя от разлагащи се растителни отпадъци като : стебла фасул и картофи, окосена трева, плевели, клонки от резитба, домакински растителни отпадъци, пепел./ без камъни, вар, керемиди, стъкло, пластмаса и т.н./ 
ПЕТИ   СЛОЙ  - това е най - горният , 20 -сантиметров, плодороден слой.Петият слой трябва да се изравни с горния ръб на рамката.Ако се изгражда през есента почвата в петия слой се запълва над горния ръб, напролет преди засяване на зеленчуците се добавя слегналата почва.От пролетта до есента почвата се сляга с около 30 см.
За този слой е подходяща плодородна почва, почва от гората, прясна почва от къртичина. Изкопаната от високата леха почва се обогатява преди да се оформи най - горния слой със : смлян варовик, пясък / за тежки почви / , торф / тежки почви /, перлит и зоолит / за  да повишим задържането на вода /, алгинит / за укрепване тъканите на растенията / , биохумос / висококачествен тор , получен от размножаване на разлагащи тора микроорганизми /.
   Високата леха може да се покрие за предпазване от слани, вятър, градушка.Лехата при силно слънце се проветрява и редовно се полива.Може да се приложи капково напояване.
КАКВИ  РАСТЕНИЯ  ДА  ОТГЛЕЖДАМЕ  ВЪВ  ВИСОКА  ЛЕХА ?  
Подходящи за отглеждане по този начин са нискостъблени сортове фасул, босилек, чубрица, грах, салатно цвекло, тиквички, салатки, репички, спанак, чесън, резене на грудки / финокио, спорач /, магданоз и копър, алабаш, карфиол, китайско и къдрево зеле, кимион, риган, лук - рязанец, пипер, бамя, домати и чери - домати, патисони, праз, моркови, ягоди, патладжани, краставици, целина, пащърнак, лук.Всички зелени, нискостъблени растения, подправки и билки са подходящи за отглеждане във високата леха.
   Ако разполагате с малко местенце край блока, на вилата, на село - направете си висока леха ! Така целогодишно ще имате на трапезата пресни подправки, зеленчуци, зеленина и билки, отгледани саморъчно от вас, без изкуствени торове, екологично чисти.Наслаждавайки се ежедневно на собствената продукция вие ще се наслаждавате на перфектно здраве !


2 коментара:

  1. Разбира се, че тези лехи са известни в България,
    но са много специфични и трудни за правене, бас
    държа,че авторката само е преписала материала, но на практика не е прилагала метода. Въобще има разлика
    в растениевъдството в, напр. САЩ и България: нашият
    труд е много по-евтин, нашата земя е плодородна,
    имаме си отколешни традиции, които дават добри
    резултати, особено със традиционните страхотни на
    вкус сортове, а не с вносните безвкусни, но лесни
    за транспорт плодове и зеленчуци.
    Ще допълня за компоста:Отлично допълнение е
    вестникарската хартия, както и опакованите картони
    тип велпапе.Те снабдяват с въглерод, който за правилно компостиране трябва да е значително повече
    от азота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,
      моята цел не е да оспорвам традиционните български методи на засяване и отглеждане на зеленчуци.За жалост аз живея в голям град и не всичко мога да изпробвам.Но с удоволствие пробваме на нашата собствена земя в едно село в близост до града много неща, които сме харесали в литература от чужди списания.
      Поздрави !

      Изтриване