Картофите и картофеният сок имат полезни свойства в сурово състояние, но могат да се използват и топлинно обработени при преходни диети, като добавка към диетата на тежко болни, които не са в състояние да усвояват пълноценно суровата храна.Картофите имат много висок гликемичен индекс т.е. много бързо увеличават кръвната захар затова не трябва да се употребяват от диабетици и раково болни.Честата употреба на топлинно обработени картофи много бързо увеличава теглото, но те могат да бъдат включени към диетата на болни със заболявания на стомашно - чревния тракт.
Винаги, когато приготвям картофено пюре използвам много лимонов сок и чесън за овкусяване.За тази рецепта приготвих сос от 1 глава домашен чесън, 10 листчета салвия, кората на 1 лимон, 10 млади, връхни листа от домашно отгледан лимон, хималайска сол, зехтин и лимонов сок на вкус.Стрийте чесъна в дървена гаванка и добавете нарязаните листа и другите продукти.Сварете в подсолена вода картофите, обелете ги и топли ги пасирайте и овкусете със соса.Аз използвах 5 - 6 едри картофа като при пасирането им добавих 1 кафена чашка от водата, в която са варени картофите.
Имайте в предвид, че топлото картофено пюре и всички топли ястия поемат повече сол, така че, когато изстине пюрето ще има солен вкус.Внимавайте със солта ! За декорация съм използвала листа от салвия и лук - рязанец.
Да ви е сладко !
Прекрасно...Непременно следващото пюре ще е по тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави,Ели и усмихнат ден!:))))))
Миленче,
ОтговорИзтриванерядко консумирам картофи и ги приготвям за семейството си.От дълго време съм на сурова храна и готвената ми действа зле.Но картофите приготвени с много чесън и лимонов сок са вкусни и чудесно действат при простудни заболявания.
Поздрави !