В тази публикация ми се иска да посоча примери на различни хора, които са били тежко болни и са постигнали изцеление чрез промяна в начина на хранене, мислене и начин на живот.
ОСЕМДЕСЕТГОДИШНИЯТ СКИОР Д-Р РОБЪРТ ДЖЕКСЪН - канадец, специалист в областта на педиатрията и диетологията.Автор на много трудове, най - известният от които е : " Никога болен ".Личната му съдба е подобна на съдбата на хиляди други хора, живеещи в света на цивилизацията и доведени поради погрешния си начин на живот и хранене до трагичните състояния на безнадеждно болните.Д - р Джексън страдал от много заболявания, според съвременната медицина - неизлечими.Тежкото положение, до което достига, го подсеща, че в неговите принципи, разбирания и насоки на лечение има нещо погрешно.Прозрението рано или късно идва : " За мене стана ясно, че с досегашното си лечение с лекарства завинаги трябва да приключа, защото те ме водят към гроба.Аз трябваше да науча от собствения си опит, че и за най - безнадежно болния съществува път, който води до постоянното здраве." " Аз се отклоних от начина на живот, съпътстващ нашата цивилизация - пише д - р Джексън, - но аз вече не съм болен.Вече не познавам страха от страдания, болести и зарази.Всички болести, от които страдах години наред и от които толкова много хора страдат и умират всяка година, ме оставиха на мира.Човечеството е заслепено и заблудено."
От новия си начин на хранене той завинаги изключва месото и месните консерви, белия хляб и всичко приготвено от бяло брашно и захар, както и алкохола.Обедът, който д-р Джексън следва неотклонно, е чиния булгур с мляко / това е РИМСКАТА ХРАНА високо ценена от него/.Салатата е на първо място в менюто, което е обогатено с включване на извара, орехи, сирене, през зимата - сушени зеленчуци с масло.Въпреки леката храна д - р Джексън от време на време включва и дни на разтоварване за пречистване на организма, като остава на плодове, вода и съвсем малко мляко.За своя нов начин на хранене той пише : " Със зеленчуците и плодовете, зърнените храни, сиренето, млякото приемам не само пълноценна храна, която леко и лесно се смила и абсорбира, но и храна, която не ме трови, както би станало с месото и рибата."Сравнявайки новия си начин на хранене - семпъл и здравословен - с този от миналото, той пише : " Количеството на приеманата до тогава от мен храна можеше да стигне за трима работници на физическия труд.Тази изобилна храна не само изсмукваше последните ми сили, но и хронично отравяше и похабяваше тялото ми ".
Само 4 години след установяването на новия си начин на живот и хранене, на цялостна собствена лечебна система, вече петдесетгодишен, той се наема да участва в тежко състезание - изкачване и слизане от 50 етажната сграда на Вашингтонски паметник.Той побеждава и то без задъхване и умора.
ПОЛ БРЕГ / САЩ / : НЯМА НЕИЗЛЕЧИМА ТУБЕРКУЛОЗА - слабо и болнаво дете на 11 години заболява от неизлечимата тогава туберкулоза.Ето какво разказва самият той : " На 16 годишна възраст туберкулозата ме обрече на смърт, но по Божия милост попаднах при д - р Август Ролер от Лайзен, Швейцария - най - големият авторитет по онова време в областта на хелиотерапията / слънцелечението /.Високо в Алпите д - р Ролер подложи мен и моето слабо тяло на лековитите лъчи на слънцето и на диета от продукти, наситени със слънчева светлина.В лечението е включен гладът, последван от високо алкална диета от пресни плодове, сурови и топлинно обработени зеленчуци.В продължение на 9 месеца този прекрасен лекар ме научи да гладувам 7, 14 и 21 дни."
Въпреки младостта си Пол Брег оценява безлекарственото лечение на д - р Август Ролер, биологичната природолечебна медицина, и решава да и се посвети.Години наред той учи, експериментира, наблюдава.След като е постигнал здравето, той продължава да работи над себе си, включвайки не само новата система на хранене, но и интензивното движение и спорта.За него диетата си остава на първо място в установяването на здравословния начин на живот.
ПААВО АЙРОЛА - финландски лекар, получил през последните години особено голяма популярност с труда си " Смутени ли сте вие ?", казва : " Храненето е единствения важен фактор, разрушаващ човешкото здраве.Разбира се има и други : пушене, пиене, тежък душевен емоционален стрес, недостиг на сън, движение и т.н.Логично е тогава да се заключи, че правилното или подобреното хранене би било най - важният фактор за предпазване от заболяване или за възстановяване на влошеното здраве."
Ето и препоръките му за здравословно хранене : по - голяма част от храната трябва да се състои от пресни плодове и зеленчуци в сурово състояние / 75 % /, за предпочитане отгледани с органична тор.Към топлинна обработка на храните да се прибягва тогава, когато е затруднено сдъвкването им./ стар фасул, леща, картофи / Зърната и семената в неговата диета се използват сурови или покълнали в комбинация с други храни.Медът заменя захарта, там където има нужда от подслаждане.Месото и месните консерви са изключени от неговата макробиотична диета.Той препоръчва да се избягват бялата захар и бялото брашно, както и всичко приготвено от тях.
При оформяне на дневното меню той се спира на трикратното приемане на храна.Първото изискване след ставане е да се изпива чаша вода, билков чай или сок.При трите хранения като първо блюдо да се сервират пресни плодови или зеленчукови салати.
Д - Р ВИКТОР ПОШЕ - ФРЕНСКИ ХИРУРГ - лично за себе си д-р Поше е възприел вегетарианския начин на хранене като по - здравословен.Обедната разширена закуска той прави само с плодове.Главното, към което д-р Поше насочва вниманието ни е,че докато трае работният ден, силите на организма трябва да бъдат използвани не за преработване на храната, а за текущия трудов процес.Точно за това той се насочва към плодовете като лесносмилаема и неангажираща храна.Приемането на друга храна според д- р Поше би трябвало да бъде след свършване на трудовия график, за да се осъществи пълно и нормално храносмилане.Всяка работа, вършена с пълен стомах, е мудна и мъчителна, както и в ущърб на човека....Обичаят да се яде със сутрешното ставане - пише д-р Поше - или да се пие кафе се дължи на лош навик.Ето и препоръките на д-р Поше : Пресните плодове са най - здравословната храна, тъй като те са акумулаторите на слънчевата енергия - източник на живота.Хлябът трябва да е замесен от брашно, от което не са отделени триците.Захарта е храна, с която се злоупотребява, а тя изтощава черния дроб.Заменете я със зрели плодове !Откажете се от сладкарските изобретения и ги заменете с изобретенията на самата природа.
БИРХЕР - БЕНЕР - създава лечебна система, базираща се на пълен вегетариански режим при пълно суровоядство.Споделяйки своя неуспех при лечението на една бедна жена с приятел вегетарианец д - р Бирхер пише с откровенност : " Вегетарианецът надмина лекаря ! Точно тази храна, която смятах за непълноценна и противопоказна за един болен стомах, точно тази храна върна силите и здравето на болната.Животът отрече моята наука."
В Цюрих заедно с д - р Бенер, негов съмишленик, той открива клиника, в която продължава лечебната и експериментална работа.Тя съществува и до наши дни и там единственият лечебен метод е суровата растителна храна без употреба на каквито и да са медикаменти.Д - р Бирхер излиза в Сорбоната с 2 научни доклада, където пръв поставя въпроса за биологичния заряд на суровата растителна храна, акумулирала слънчева енергия и светлинен пълнеж, които изчезват при топлинната обработка.
Д - р Бирхер поставя още един важен акцент : неправилното хранене уврежда не само физиката на човека, но и неговата психика.
АТЕРХОВ - тук личната драма става причина за поемане на нов път в живота и пълно преориентиране в разбиранията за начина на живот и главно на хранене.Атерхов и семейството му живеят в Техеран.Двете му деца - на 10 и 14 години - заболяват тежко и умират, въпреки грижите на висококвалифицирани специалисти.
Заключението, до което достига той е, че установеният начин на хранене в цивилизования свят е не само погрешен и става причина за непрекъснатото увеличаване на броя на заболяванията, а и за появяване на все по - нови болести и израждания.Атерхов е пълен суровоядец и отглежда и третото си дете с този начин на хранене.Ето какво споделя той : " С детето суровоядец няма грипове, простуди, разтройства или грижа за приготвяне на храната му.Дъщеря ми е весела като катеричка.Аз нямам грижи за храненето и ."
СТИЙВ МЕЙЕРОВИЦ - той започва пътуването си към подобряване на здравето през 1975 година, за да излекува дългогодишни хронични заболявания - тежка алергия и астма.Години наред Стийв Мейеровиц експериментира диети и начини на живот, които включват суровоядство, фрутарианство, хранене с кълнове, вегетарианство без употреба на млечни храни и брашно, както и гладуване.През 1977 година е обявен за човекът - кълн в американско списание, където се разглеждат новаторските му идеи за кълновете и рецептите от тях.През 1980 година открива Къща на кълновете - школа за суровоядство в Ню Йорк.Там започва да преподава градинарство и приготвяне на вегетарианска храна с използване на кълнове.Изобретява 2 уреда за покълване в домашни условия - чанта за покълване на ленено семе и маса за кълнове.
ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - основоположничка на лечението с плодове, чай и мед в България.Тежко болна от туберкулоза Лидия постига изцеление създавайки собствена система на лечение с плодове.
БИРХЕР - БЕНЕР - създава лечебна система, базираща се на пълен вегетариански режим при пълно суровоядство.Споделяйки своя неуспех при лечението на една бедна жена с приятел вегетарианец д - р Бирхер пише с откровенност : " Вегетарианецът надмина лекаря ! Точно тази храна, която смятах за непълноценна и противопоказна за един болен стомах, точно тази храна върна силите и здравето на болната.Животът отрече моята наука."
В Цюрих заедно с д - р Бенер, негов съмишленик, той открива клиника, в която продължава лечебната и експериментална работа.Тя съществува и до наши дни и там единственият лечебен метод е суровата растителна храна без употреба на каквито и да са медикаменти.Д - р Бирхер излиза в Сорбоната с 2 научни доклада, където пръв поставя въпроса за биологичния заряд на суровата растителна храна, акумулирала слънчева енергия и светлинен пълнеж, които изчезват при топлинната обработка.
Д - р Бирхер поставя още един важен акцент : неправилното хранене уврежда не само физиката на човека, но и неговата психика.
АТЕРХОВ - тук личната драма става причина за поемане на нов път в живота и пълно преориентиране в разбиранията за начина на живот и главно на хранене.Атерхов и семейството му живеят в Техеран.Двете му деца - на 10 и 14 години - заболяват тежко и умират, въпреки грижите на висококвалифицирани специалисти.
Заключението, до което достига той е, че установеният начин на хранене в цивилизования свят е не само погрешен и става причина за непрекъснатото увеличаване на броя на заболяванията, а и за появяване на все по - нови болести и израждания.Атерхов е пълен суровоядец и отглежда и третото си дете с този начин на хранене.Ето какво споделя той : " С детето суровоядец няма грипове, простуди, разтройства или грижа за приготвяне на храната му.Дъщеря ми е весела като катеричка.Аз нямам грижи за храненето и ."
СТИЙВ МЕЙЕРОВИЦ - той започва пътуването си към подобряване на здравето през 1975 година, за да излекува дългогодишни хронични заболявания - тежка алергия и астма.Години наред Стийв Мейеровиц експериментира диети и начини на живот, които включват суровоядство, фрутарианство, хранене с кълнове, вегетарианство без употреба на млечни храни и брашно, както и гладуване.През 1977 година е обявен за човекът - кълн в американско списание, където се разглеждат новаторските му идеи за кълновете и рецептите от тях.През 1980 година открива Къща на кълновете - школа за суровоядство в Ню Йорк.Там започва да преподава градинарство и приготвяне на вегетарианска храна с използване на кълнове.Изобретява 2 уреда за покълване в домашни условия - чанта за покълване на ленено семе и маса за кълнове.
ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - основоположничка на лечението с плодове, чай и мед в България.Тежко болна от туберкулоза Лидия постига изцеление създавайки собствена система на лечение с плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар