КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 10 октомври 2014 г.

Как да си направим домашна градина за отглеждане на билки, подправки, ароматични корени и зеленина / How to make a home garden for growing herbs, spices, aromatic roots and foliage /

   При съвременните градски условия не всеки има възможност да консумира диви растения и зеленина.Лесно е когато живеем на село, имаме вила или някаква постройка в покрайнините на града.Лесно можем да приспособим малко място на мансарда, голям балкон или обикновена тераса.Единственото условие е мястото да е слънчево, или ако не е, то поне да навлиза светлина.
      Можем да си направим малък парник, в който през зимния сезон да отгледаме растения за нашата трапеза.Ако разполагате с градина, дори и малка, отделете някое местенце, което е разположено на завет и е близко до кухнята ви.
   За хората разполагащи само с най -обикновена тераса предлагам вариант с малка етажерка, на която ще поставите сандъчета с различни растения.
   Пригответе си хубава почва, взета от чисто място или от гората, малко листовка и естествена тор.Смесете всичко и насипете в сандъчета или направо на дебел слой в парника.Може да се използва и почва от прясна къртичина.
   В късна есен изровете корени от глухарче, корени от магданоз, целина , пащърнак, корени от спанак, киселец, салатно цвекло , коприва, черен оман.Такива корени могат да се закупят от пазарите за продажба на зеленчуци.При липса на корени могат да се засеят направо семената.
   Засейте също различни подправки - розмарин, риган, мащерка, босилек, маточина, градински чай, живовляк или други по ваш избор.
  При добри грижи и редовно поливане през зимния сезон ще разполагате с пресни листни зеленчуци, корени и подправки.
  Пресни поници от зеленчуци, семена, подправки могат да бъдат произведени и в стъклени буркани.Семената се заливат с вода за 12 часа, след това водата се отлива и се промиват веднъж или 2 пъти дневно в продължение на 7 - 10 дни.Тези пресни поници могат да се добавят към салати през цялата година.Най - лесно и бързо могат да се направят поници от слънчоглед, люцерна, сминдух, репички, черна ряпа, копър, пореч / краставична трева /, крес - салата, тученица.Семената трябва винаги да са леко влажни, но не и да плуват във вода.Промиването се извършва като върху буркана с ластик се закрепя тензух или семената се поставят в цедка и така няколко пъти се промиват с вода.
   Прясна зеленина можем да получим и засявайки различни билки в една, по - голяма саксия - например невен, салвия, глухарче, слез, синя жлъчка или подправки като копър, риган, босилек, мащерка, розмарин, калоферче, лющян / девисил /.Пресен лук и чесън можем да получим засявайки лук - рязанец / който се реже с ножичка / или засявайки малки лукчета / балучки / в саксия.
   Изберете своя начин на засяване според мястото, с което разполагате.Най - лесно и бързо, без да отнема много време и място става при използване на стъклени буркани или етажерка с въртящи се плотове за засяване на различни семена.



Няма коментари:

Публикуване на коментар