Консумирали ли сте някога сурови цветове от тиквичка ? Ако отговорът ви е - не, днешните предложения със сигурност ще ви заинтригуват.Тиквичките вече са към края на плододаването си , затова реших да ви предложа 2 салати, използвайки цветовете им.Цветът на тиквичките се използва приготвен по най - различен начин в италианската и гръцката кухня.Суровите цветове са крехки, сочни, с превъзходен вкус.
За първата салата са необходими : 2 пресни цвята от тиквичка, по няколко стръка магданоз, тученица, босилек, киселец и див лук / рязанец /, 1 стрък пресен лук, 7 - 8 счукани по - едро орехи, 1 малък морков, 1 малка краставица, няколко чери домати, щипка хималайска сол, зехтин и лимонов сок.
Рано сутринта наберете цветовете от тиквички и ги сложете във вода, докато приготвите другите продукти за салатата.Цветовете се берат сутрин, докато са разтворени, ако се берат по - късно или времето е облачно те се затварят / както стана и при мен , през 2 - ия облачен ден /.
Нарежете много ситно измитите магданоз, тученица, босилек и пресен лук.Добавете към тази смес орехите и напълнете цветовете.
В подходящо плато за салата в средата подредете на 2 места кръгове от лук - рязанец / продава се в големите търговски вериги, но аз го имам в саксия, която държа в градината си от ранна пролет до късна есен /. Върху лука подредете цветовете.Настържете на едро ренде в отделни съдове моркова и краставицата и ги подредете на отделни купчинки тук -там около цветовете.В двете срещуположни страни на платото подредете млади листенца от киселец.Пръснете по цялата салата половинки чери - доматчета.
Пресен цвят от тиквичка |
Свити в кръг стръкчета от лук - рязанец |
Подготвените за нарязване босилек, магданоз и тученица |
Добавка на пресния лук |
Добавка на орехите |
В единия край на платото са наредени пресни стръкчета киселец |
За втората салата са необходими : няколко много пресни и малки тиквички по възможност някои от тях с цвят, 4 - 5 цвята от тиквички, 1 голяма краставица, 3 -5 листа цикория, 2 домата, наколко стръка магданоз, цветчета невен, зехтин, лимонов сок и щипка хималайска сол.
Тъй - като почистваме вече градината си, реших с последните, набрани в облачно време цветове и малки тиквички да приготвя салата.Когато използвате тиквичките за консумация в сурово състояние избирайте малки, с неоформени още семена и по възможност с неразтворен цвят.
Настържете на едро ренде краставицата и тиквичките, нарежете на ситно цветовете и разбъркайте.Аранжирайте платото за салата с листа от цикория / Тази година си закупих семена за цикорията, която виждате на снимката /.Младите листа имат леко горчив, приятен вкус.В средата поставете настърганите зеленчуци, които можете да овкусите с дресинга предварително.Също по ваше желание към тях може да добавите орехи и копър.Украсете салата с доматите, цветовете от невен и малките тиквички.
Приготвяне на дресинг за двете салати : равни части зехтин и лимонов сок се разбиват и се добавя хималайска сол на вкус. Отново се разбива докато добие вид на лек крем.Заливат се салатите.
Приятна наслада с подготвените салати !
Цикория, закупена от магазин за семена |
Затворен цвят на тиквичка |
Подготвените за настъргване и украса тиквички |
Салатата аранжирана с цветчета невен и листа от цикория |
Ммм, страхотно е че имаш цветове от тиквичка, аз много бих искала да ги опитам, но не съм виждла по магазините...
ОтговорИзтриванеМного вкусно звучат салатите!
Поздрави и късмет!
Антония
Здравей Тони,
ОтговорИзтриванеВ България няма традиция да се използват в кухнята цветовете от тиквички.Но в Гърция и Италия те се продават по пазарите и ги приготвят с различен пълнеж.Можеш да си вземеш от познати, които имат градина, по селата или в града.Много са крехки и вкусни в суров вид.
Поздрави !