КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Натурални ръжени хлебчета с орехи / Natural rye bread with walnuts /     Ръжта / Secale cereale /, която спада към сем. Gramineae , е също житно растение.Класчетата и се състоят от две, по - рядко от три цветчета.Разположени са в 2 срещуположни реда на вретеното и образуват плосък равностранен клас без връхно класче.Ръжта е кръстосаноопрашващо се растение.За да се образува зърно, прашецът, който ще попадне върху близълцето, трябва да бъде от друго растение.При опрашване със собствен прашец се получават малко и недоразвити зърна, което може да се види понякога при единични растения край пътищата.Цветовете се отварят под въздействие на външни дразнители напр. въздушни течения.
  За разлика от пшеницата и ечемика, ръжта е вторично културно растение.Човекът е започнал да я отглежда значително по - късно.В Предна Азия ръжта се нарича пшеничен плевел и ечемичен плевел.Когато поради неблагоприятни условия пшеничените посеви загивали, оцелявала ръжта - плевел, която се прибирала като реколта - заместител.
  За предшественици на сегашната примитивна ръж се смятат нейните примитивни форми.
Източния Анадол и Персия се смятат за родина на ръжта, още около 1000 години пр.н.е. ръжта била пренесена в северните области, където поради по - голямата си устойчивост на суша, ниски температури и недостиг на хранителни вещества се оказала с предимство пред другите житни растения.При застудяването в Средна Европа през първи и втори век от н.е. ръжта се преместила пак на юг, където се запазила и до сега в някои области на Средиземноморието, без да има значение като житна култура.Сега тя се отглежда най - много в северните райони на Европа и Америка, и то като зимна ръж.Може да понесе за късо време температури до - 30 градуса без снежна покривка.
  Ръжта е много устойчива на болести и неприятели, дългите и стъбла обаче са голям недостатък.Полягането и преди да узрее затруднява прибирането и с машини.
 Ръженият хляб остава дълго време пресен и затова е подходящ за приготвяне на хлебни запаси.В миналото от ръжено брашно се правел т.н. войнишки хляб, който не бил много обичан заради лошия вкус и тъмния цвят.Днес от ръжено брашно се приготвя шведски хляб " на кори ".В миналото обикновения хляб в Средна Европа бил от чисто ръжено брашно, от което премахвали част от триците.Днес се консумира по - малко ръжен хляб за сметка на пшеничния или хляба от смесено брашно.
   Кълновете на ръжта са много хранителни и от тях може да се приготви натурален хляб.Приготвят се кълнове от сухите зърна на ръжта и заедно с орехи и хималайска сол на вкус се смилат в пасатор, кухненски робот или машинка за мелене на месо.Аз използвах 200 грама сухи зърна, които смелих няколко пъти и 1 шепа орехи.Оформих 3 хлебчета, на които направих прорези с нож.
   Хлебчетата могат да се залеят с дресинг от зехтин, лимонов сок и подправки по избор.В затворен съд в хладилник могат да се съхраняват 1 седмица.
   Да ви е сладко !

Ръж - сухи зърна

Покълнали зърна на ръж
Няма коментари:

Публикуване на коментар