КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Салата от кореноплодни зеленчуци / Salad of root vegetables /     Пащърнакът, целината и гулията са характерни есенни зеленчуци. Пащърнакът е сроден с моркова много ароматен кореноплод.Сокът му има ниско съдържание на натрий и калий, което намалява неговата хранителна стойност.За сметка на това той е богат на калий, фосфор, сяра, силиций и хлор, които превръшат сока от неговите листа и корени в терапевтично средство.Значително количество силиций и сяра е особено полезно при чупливи нокти.Елементите фосфор и хлор са важни за белите дробове и дихателната система като цяло.Това прави сока от пащърнак полезен при лечение на туберкулоза, пневмония и емфизем.
Високото съдържание на калий подхранва мозъка.Дивият пащърнак , за разлика от градинския съдържа някои токсични съставки.
  Коренът на пащърнака може да се нареже и замрази във фризер.
От настърганите на едро ренде корени на пащърнак, целина, гулия и моркови можем да приготвим лека и вкусна салата.Аз овкусих с щипка хималайска сол, зехтин и лимонов сок.Количествата на зеленчуците са произволни, в зависимост от броя на порциите.
   Да ви е сладко !


Няма коментари:

Публикуване на коментар