КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 3 октомври 2014 г.

Как да употребяваме меда ? / How to use honey? /

 

  Прави ми силно впечатление, че в много кулинарни рецепти се използва пчелен мед вместо захар като по - здравословен продукт.Медът наистина има много предимства и е най - здравословната храна, но винаги трябва да се употреява суров т.е. необработен.
    Много хора днес правят десерти с мед, които пекат на фурна и когато им кажа, че меда губи целебните си свойства, те отговарят, че са наясно.Но защо тогава загрявате този елексир на здравето, за да направите храната си по - вкусна ? Но не и здравословна, разбира се.
  Когато приготвяте някаква храна на първо място си задайте въпроса : Здравословна ли е тази храна ? След дълги години нездравословно хранене ви очаква само едно - ходене по мъките по разни лекари и болници.Знам го и виждам колко много хора, непроменящи начина си на мислене и хранене задълбочават здравословните си проблеми.Ако не сега, когато са по - млади, то когато са вече на възраст.Един проблем, какъвто е здравето, нерешен навреме води след себе си още по - тежки последици.
   Като дъщеря на дългогодишен пчелар знам, че меда практически няма годност.Той може да трае с години и да не се развали.Има обаче две условия, които трябва да се спазват при съхранението му :
 1. Съхранява се при липса на влага.Съдовете, в които се поставя трябва да са идеално чисти и сухи.
 2. Медът се съхранява в помещение винаги самостоятелно.Ако в съседство има съхранени плодове и 1 плод загние меда веднага поема миризмата, същото е при съхранение в съседство на туршии, готвени ястия или други продукти.
   Медът е продукт, който има много висок гликемичен индекс т.е.бързо повишава кръвната захар.Затова неговата употреба е противопоказана за диабетици и раково болни.
  Употребата на меда може да става като от него се приготвят дресинги със зехтин и лимонов сок, без да се загряват.Не добавяйте мед в горещ чай !Изчаквайте да изстине малко.
  Ако се налага все пак да употребите течен мед, а той е вече захаросан вземете купа с топла / не гореща / вода и поставете буркана с меда в нея.Така той на по - ниска температура ще се втечни.Може да се постави в близост до печка или на слънце за няколко часа.
    Грижете се за здравето си сега, няма по - ценен дар от него.Чревоугодието е осъдено от Бога и от него за съжаление много хора страдат.Имат някаква странна страст да си угаждат.
  Лекарствата за човека не се намират по аптеките.Ако беше така, Бог нямаше да постави човека в Райската градина.Грижата за здравето днес ще ви осигури живот без болка в бъдеще!

Няма коментари:

Публикуване на коментар