КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Правилно комбиниране на храните - що е то ? / Proper food combining - what is it ? /

Важна част от здравословното хранене на човека е правилното комбиниране на продуктите.При съвременните кулинарни творения обаче, този принцип рязко се нарушава.Резултатът от това е ферментация в червата , в следствие от това,че една храна се преработва по -бързо,а друга - съответно по - бавно.
    Има някои прости и лесни за изпълнение правила, които някои народи и до днес спазват.
   1.Всички плодове, като най-чистата и лесноусвоима храна на планетата трябва да се консумират винаги преди храна.Те могат да се комбинират по между си.Изключение от това правило правят динята и пъпеша, които трябва винаги да се консумират самостоятелно.Хората с  болен стомах трябва да подбират за консумация добре узрели и сладки плодове, смлени в блендер.Всички добре узрели пресни плодове създават алкална реакция в тялото.Сушените плодове са концентрирана храна и могат да се комбинират с ядки, които също са концентрирана храна.Ясно нарушение на този принцип е печенето на месо с пресни или сушени плодове, както и печените млечни продукти с плодове.Месото е трудно усвоим продукт и се смила в стомаха за няколко часа, обратно плодовете - много бързо преминават стомашно - чревния тракт.Същото се отнася и за топлинно обработените млечни продукти, които са трудносмилаеми и увеличават киселинната реакция в тъканите.
   2.Всички зеленчуци могат да бъдат комбинирани с млечни продукти - леко задушени, приготвени на пара или печени.Изключение от това правило са картофите, които са продукт, съдържащ много нишесте.
    3." Не вари яре в млякото на майка му. "
                                                           Изход   34 : 26     
Този цитат от Библията ясно говори за забраната, която Бог дава на еврейския народ.Тази забрана се отнася за комбинацията между месни продукти и млечни такива.Тази забрана видях ясно и категорично спазвана при пътуването си в Израел.Никъде не видях на едно хранене да се сервира месо и сирене,месо и мляко или месо и кашкавал.Ако обедното меню съдържа млечен продукт в никакъв случай не се сервираше месо или обратно.
    Българската стара народна кухня също е спазвала тези  вековни правила.Днес обаче ясно и категорично това се нарушава, особено при приготвяне на пици,мусака,мариноване на месо в прясно мляко,печене на месо с разбито кисело мляко, приготвяне на месни рула с пълнежи от сирена или кашкавал и още много подобни ястия, взаимствани предимно от италианската кухня.   
  4.Зърнените храни добре се комбинират със зеленчуците,но комбинацията им с месо е лоша.Напр.ориз със зеленчуци / добра /, месо с ориз / лоша /. 
Ето приложението на комбинациите между отделните храни :
ПРОТЕИНИ / месо, риба, яйца, ядки, сос от ферментирали семена, соя / готвена и покълнала /, семена / чия, слънчоглед, сусам, тиква / - добре се комбинират със зеленчуци, приемливо с кисели плодове и недобре с нишестени храни 
НИШЕСТЕНИ  ХРАНИ / зърнени храни, готвени или покълнали, зрял боб и грах, фъстъци, картофи, американски орех, нахут - готвен или покълнал, зимна тиква / - добре се комбинират със зеленчуците, незобре с протеините и сладките плодове.
ЗЕЛЕНЧУЦИ  И КЪЛНОВЕ - добре се комбинират с протеините и нишестените храни и недобре с плодовете.
      ДОБРИ  КОМБИНАЦИИ СА : 
   - протеини и зеленолистни зеленчуци
   - нишестени храни и зеленчуци
   - мазнини и зеленолистни зеленчуци
   - мазнини и кисели плодове
    ЛОШИ   КОМБИНАЦИИ СА : 
    - протеини и нишесте
    - мазнини и нишесте
    - плодове и нишестени храни
    НЕДОБРИ  КОМБИНАЦИИ СА :
    - протеини и кисели плодове
    - зеленолистни зеленчуци и кисели плодове
    - зеленолистни зеленчуци и средно - кисели плодове
Всеки, който се интересува може да потърси по - подробна информация, важно е да се запомнят основните принципи.                                                
                                                                                   

2 коментара:

 1. Много хубава и полезна тема, Елена -
  чудесна е не само концепцията, ни и практическите ти напътствия.
  Благодаря, поздрави за теб и успешна нова седмица!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря ти, Дианка.Важно е, човек поне да се постарае да спазва някои правила в храненето, когато ги знае и има проблеми със здравето.Много хора днес нямат представа за тези правила.Научават ги едва, когато се разболеят.
  Поздрави и лека седмица !

  ОтговорИзтриване