Важна част от здравословното хранене на човека е правилното комбиниране на продуктите.При съвременните кулинарни творения обаче, този принцип рязко се нарушава.Резултатът от това е ферментация в червата , в следствие от това,че една храна се преработва по -бързо,а друга - съответно по - бавно.
Има някои прости и лесни за изпълнение правила, които някои народи и до днес спазват.
1.Всички плодове, като най-чистата и лесноусвоима храна на планетата трябва да се консумират винаги преди храна.Те могат да се комбинират по между си.Изключение от това правило правят динята и пъпеша, които трябва винаги да се консумират самостоятелно.Хората с болен стомах трябва да подбират за консумация добре узрели и сладки плодове, смлени в блендер.Всички добре узрели пресни плодове създават алкална реакция в тялото.Сушените плодове са концентрирана храна и могат да се комбинират с ядки, които също са концентрирана храна.Ясно нарушение на този принцип е печенето на месо с пресни или сушени плодове, както и печените млечни продукти с плодове.Месото е трудно усвоим продукт и се смила в стомаха за няколко часа, обратно плодовете - много бързо преминават стомашно - чревния тракт.Същото се отнася и за топлинно обработените млечни продукти, които са трудносмилаеми и увеличават киселинната реакция в тъканите.
2.Всички зеленчуци могат да бъдат комбинирани с млечни продукти - леко задушени, приготвени на пара или печени.Изключение от това правило са картофите, които са продукт, съдържащ много нишесте.
3." Не вари яре в млякото на майка му. "
Изход 34 : 26
Този цитат от Библията ясно говори за забраната, която Бог дава на еврейския народ.Тази забрана се отнася за комбинацията между месни продукти и млечни такива.Тази забрана видях ясно и категорично спазвана при пътуването си в Израел.Никъде не видях на едно хранене да се сервира месо и сирене,месо и мляко или месо и кашкавал.Ако обедното меню съдържа млечен продукт в никакъв случай не се сервираше месо или обратно.
Българската стара народна кухня също е спазвала тези вековни правила.Днес обаче ясно и категорично това се нарушава, особено при приготвяне на пици,мусака,мариноване на месо в прясно мляко,печене на месо с разбито кисело мляко, приготвяне на месни рула с пълнежи от сирена или кашкавал и още много подобни ястия, взаимствани предимно от италианската кухня.
4.Зърнените храни добре се комбинират със зеленчуците,но комбинацията им с месо е лоша.Напр.ориз със зеленчуци / добра /, месо с ориз / лоша /.
Ето приложението на комбинациите между отделните храни :
ПРОТЕИНИ / месо, риба, яйца, ядки, сос от ферментирали семена, соя / готвена и покълнала /, семена / чия, слънчоглед, сусам, тиква / - добре се комбинират със зеленчуци, приемливо с кисели плодове и недобре с нишестени храни
НИШЕСТЕНИ ХРАНИ / зърнени храни, готвени или покълнали, зрял боб и грах, фъстъци, картофи, американски орех, нахут - готвен или покълнал, зимна тиква / - добре се комбинират със зеленчуците, незобре с протеините и сладките плодове.
ЗЕЛЕНЧУЦИ И КЪЛНОВЕ - добре се комбинират с протеините и нишестените храни и недобре с плодовете.
ДОБРИ КОМБИНАЦИИ СА :
- протеини и зеленолистни зеленчуци
- нишестени храни и зеленчуци
- мазнини и зеленолистни зеленчуци
- мазнини и кисели плодове
ЛОШИ КОМБИНАЦИИ СА :
- протеини и нишесте
- мазнини и нишесте
- плодове и нишестени храни
НЕДОБРИ КОМБИНАЦИИ СА :
- протеини и кисели плодове
- зеленолистни зеленчуци и кисели плодове
- зеленолистни зеленчуци и средно - кисели плодове
Всеки, който се интересува може да потърси по - подробна информация, важно е да се запомнят основните принципи.
ПРОТЕИНИ / месо, риба, яйца, ядки, сос от ферментирали семена, соя / готвена и покълнала /, семена / чия, слънчоглед, сусам, тиква / - добре се комбинират със зеленчуци, приемливо с кисели плодове и недобре с нишестени храни
НИШЕСТЕНИ ХРАНИ / зърнени храни, готвени или покълнали, зрял боб и грах, фъстъци, картофи, американски орех, нахут - готвен или покълнал, зимна тиква / - добре се комбинират със зеленчуците, незобре с протеините и сладките плодове.
ЗЕЛЕНЧУЦИ И КЪЛНОВЕ - добре се комбинират с протеините и нишестените храни и недобре с плодовете.
ДОБРИ КОМБИНАЦИИ СА :
- протеини и зеленолистни зеленчуци
- нишестени храни и зеленчуци
- мазнини и зеленолистни зеленчуци
- мазнини и кисели плодове
ЛОШИ КОМБИНАЦИИ СА :
- протеини и нишесте
- мазнини и нишесте
- плодове и нишестени храни
НЕДОБРИ КОМБИНАЦИИ СА :
- протеини и кисели плодове
- зеленолистни зеленчуци и кисели плодове
- зеленолистни зеленчуци и средно - кисели плодове
Всеки, който се интересува може да потърси по - подробна информация, важно е да се запомнят основните принципи.
Много хубава и полезна тема, Елена -
ОтговорИзтриванечудесна е не само концепцията, ни и практическите ти напътствия.
Благодаря, поздрави за теб и успешна нова седмица!
Благодаря ти, Дианка.Важно е, човек поне да се постарае да спазва някои правила в храненето, когато ги знае и има проблеми със здравето.Много хора днес нямат представа за тези правила.Научават ги едва, когато се разболеят.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека седмица !