КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Мляко от сусамено семе / Milk from sesame seeds /



  В Средна Европа сусамът е познат от заклинанието " Сезам отвори се " от ориенталските приказки.Тези вълшебни думи по всяка вероятност идват от механизма на отваряне на сусамовата кутийка, която при узряване се разпуква и изхвърля семената.В страните, където се отглежда сусамът, кутийките се събират още преди да са узрели и се оставят да изсъхнат в домашни условия.Когато нямало загуби от ненавременното разпукване на кутийките, стопаните се радвали на добра реколта.С възклицанието " Сезам отвори се "се пожелавало разпукването на кутийките.Родът Sesam обхваща около 20 вида, повечето от които виреят в Африка.Най - голямо стопанско значение има видът Sesamum indicum.Той е едногодишно тревисто растение, което може да достигне 3 м. височина.Листата му са с къси дръжки, целокрайни до назъбени, оформени по различен начин в зависимост не само от многобройните вариетети, но и от дължината на деня и интензивността на светлината.Коренът е вретеновиден, добре развит и снабдява растението с необходимото количество вода, което говори за нагаждането на сусама към сухи условия на растеж.Цветовете са бели, червеникави или виолетови, които обикновено се опрашват от собствения си прашец.Понякога се посещават от насекоми, които смучат нектар от намиращите се в основата на цвета два нектарника.Всеки цвят е отворен само един ден.След оплождането се образува една двугнездна кутийка, в която се намират семената.Най - ценно масло се получава от рядко срещащите се форми с бели семена.Сусамът е пренесен от Африка в Индия и Китай, където се оформил центърът на най - голямо разнообразие от форми.
Сусамът е култивиран още в древността.Установено е, че във Вавилония е известен още от 2350 година пр.н.е.,откъдето бил пренесен през Индия и Китай до Япония.
Първоначално семената на сусама се ядели смлени, както се прави и сега в страните - производителки на сусам.Те съдържат голям процент мазнини - до 60%,а така също и белтъчини.Сусамовото масло се търси много и е много вкусно и трайно.Използва се като заместител на зехтина и за производство на маргарин.Обикновено маслото се получава в един тристепенен процес.Най - напред семената се пресоват студено,получава се светло масло подходящо за готвене.По - нататък чрез двукратно топло пресоване под високо налягане се получават тъмни масла с лютив вкус, които се преработват.Кюспето се използва за храна на животните и като ценен тор с високо фосфорно съдържание.
Сусамените семена се изполват както семената на мака, но далеч ги превъзхождат по вкус.В Израел от сусамово брашно, озахарени кори от цедрат и мед се приготвя специалитетът "халбе".Сусамовите семена се прибавят към храната на птиците, а в Средиземноморието от тях се прави деликатес, известен и в САЩ.Листата на африканските видове имат желиращо и инсектицидно действие.В Америка листата се използват за борба срещу мравката - листорез.
  От смлените на прах в кафемелачка семена можем да приготвим растително мляко, което овкусяваме по желание с мед или кленов сироп.Просто разбиваме в блендера смленият сусамов прах с вода.
 Това мляко е подходящо при заболявания на зъбите и костната система, също и за диабетици. 


Семена  от  небелен  сусам










Няма коментари:

Публикуване на коментар