КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 16 март 2015 г.

Задушени картофи в тенджера под налягане / Stewed potatoes in a pressure cooker /



   Картофите могат с успех да се прилагат в различни диетични режими ,защото се усвояват лесно, не дразнят стомаха и могат да бъдат приемани дори и от много тежко болни.
Един вариант за тяхното приготвяне е в тенджера под налягане с малко вода и сол.Така те стават много вкусни, добре се задушават и могат да се използват като гарнитура към основни ястия.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 1/2 кг.картофи, хималайска сол, подправки, лимонов сок , зехтин.
  Обелете и нарежете на четвъртинки картофите, поставете ги в тенджера под налягане.Добавете хималайска сол на вкус и вода - тя трябва да заема 1/2 част от нивото на продуктите.Водата може да бъде повече или по - малко , в зависимост от това как желаем да консумираме картофите - с повече или по - малко сос.В зависимост от сорта картофите се сваряват за различно време.Тези, които бързо се разваряват изискват малко време за готвене и съответно по - малко вода.Картофи, които остават твърди след сваряването изискват повече време за приготвяне и повече вода, за да могат да омекнат по - добре.
Затворете капака на бързоварката и поставете на силен огън.След като вентилът започне да изпуска пара, намалете огъня и засечете 10 - 15 - 20 мин., в зависимост от сорта картофи, който използвате.
След като са готови сервирайте картофите поръсени с подправки - червен пипер, чубрица или други по ваш избор.Към водата от варенето добавете сок от лимон и зехтин - на вкус и залейте готовите картофи.
                  Приятен апетит !






4 коментара:

  1. Един въпрос: тенджерата под налягане не убива ли всички витамини поради голямата температура?
    Няма такава и готвя по традиционния начин.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Жани,
    благодаря за коментара и въпроса.По принцип при всяка топлинна обработка се губят частично или напълно много витамини, ензими и ферменти.Много хора днес страдат от различни заболявания именно поради липса на много ензими и ги приемат като хранителна добавка / закупени от аптека /.Но изкуствено направените хранителни добавки не могат да се сравнят с прясно набраните и използвани растения.
    Въпросът за използването на тенджерата под налягане е спорен - според едни автори се губят повече хранителни съставки именно от високото налягане, а според други - обратно запазват се повече витамини, защото обработката на продукта е по - кратка и тенджерата е херметически затворена.И т.к. повечето хора са свикнали с употребата на повече готвена, а не сурова храна един от методите за задушаване на зеленчуци е този.Затова реших да го покажа, много хора страдащи от болести на стомаха или червата могат да употребят и задушени зеленчуци като част от суровата си диета през пролетта и есента.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Добре си направила, че си показала рецептата, задушените ти картофки са много вкуснии аз много ги обичам, даже днес правих, във водата в която вряха сложих една скилидка чесън и сол. После ги прецедих и както са горещи сложих 1 бучка краве масло, чер пипер и риган. Невероятно вкусно! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  4. Жани,
    наистина така много добре се задушават картофите.Стават много вкусни и за гарнитура, и за основно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване