КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 24 март 2015 г.

Назарет и Базиликата на Благовещението в Израел / Nasareth Basilica of the Annunciation in Israel /

Назарет - общ изглед на града / снимка от книгата Поклонение в Светите земи /
  " А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавраил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Йосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.Ангелът влезе при нея и рече : радвай се, благодатна ! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав.И рече и Ангелът : не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов до - веки, и царството Му не ще има край.А Мариам рече на Ангела : как ще бъде това, когато аз мъж не познавам ? Ангелът и отговори и рече : Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени ; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.Ето и Елисавета, твоя сродница, наричана неплодна, и тя зачена син в старините си, и е вече в шестия месец ; защото у Бога няма да остане безсилна ни една дума.Тогава Мариам рече : ето рабинята Господня ; нека ми бъде по думата ти.И ангелът си отиде от нея." / Лука 1 - 26 - 38 / 




   Назарет е градът на светото Благовещение, благословеният град, където Въплътеният Син Божий израснал и живял до 30 годишна възраст, където започнал да проповядва.
Назарет е разположен сред хълмовете на месността Горна Галилея.Арабското население на града, което е и преобладаващо, обитава старата му част, а еврейското - новата.До 1967 г. градът бил на територията на Йордания, а след войната е включен в границите на Израел и в него се заселват много евреи.
  В библейски времена градът бил малко, земеделско селище.Тук е изпратен Архангел Гавраил  в дома на дърводелеца Йосиф да възвести на обручената му Дева Мария за раждането от Нея на Спасителя на света.В това скромно жилище е преминало детството  и юношеството на Царя Небесен.И този дом станал по - късно Светиня за целия християнски свят.
   През Византийския период в Назарет имало четири Свети места за поклонение, над които били построени храмове и параклиси : Изворът, при който съгласно Св. предание станало Благовещението ; Домът на Йосиф Обручник и работилницата му ; Синагогата, в която Христос поучавал ; храмът, от който неговите съграждани искали да го хвърлят / Лука 4 : 29 / .Тези места могат да се видят от поклонниците и днес.
  Изворът, при който бъдещата Божия майка чула архангелския глас, е наречен от християните Извора на Приснодевата / т.е три пъти девица - преди, по време и след раждането на Спасителя /.Това бил единственият водоем в града и тук, където всички жени от Назарет идвали да черпят вода, несъмнено са дохождали и Божията майка и божественият И  Син.
   Домовете по онова време, както в Иудея, така и в Галилея, са се разполагали в естествени пещери, приспособени за жилища.Такъв бил и домът, в който живяла Приснодева Мария след обручението Си със стареца Йосиф.
   Родствениците на праведния Йосиф Обручник, потомци на Йуда, брата Господен, и след възнесението на Спасителя останали да живеят продължително време в Назарет.Един от тях през 249 г. построил на мястото на паметния Йосифов дом църква, подобна на тогавашните синагоги, за което свидетелства намереният при разкопки мозаичен надпис.
  През 4 -ти век Константин Велики поръчал на Йосиф, княз Тивериадски , да построи тук базилика , което той осъществил през 352 г.Поклонници споменават за нея дори през 670 г., т.к. персите, които през 614 г.разрушили много християнски светини в Палестина, не минали през Галилея.Но по - късно опитите от страна на мюсулманите да разрушат светинята били многократни и месните християни неведнъж е трябвало да я откупуват с много пари.Кръстоносците заварили базиликата в развалини и при възстановяването на храма използвали частично останките от предишния.
   След дълго прекъсване, през 18 в. храмостроителството в Назарет е подновено.Най - напред е построена православната църква над Извора на Приснодевата / 1750 г. /.Този храм, посветен на Архангел Гавраил, е първото място, което поклонниците в Назарет посещават.В храма има прекрасен иконостас.Срещу входа е пещерата с извора, до който се слиза по широка каменна стълба.Тук в каменна ниша, облицована с мрамор, има релефно изображение на Благовещението.
   Съгласно преданието тук било първото приветствие на архангела към Дева.Пречистата, когато се приближила до извора за вода, чула думите : Радвай се, благодатна ! Господ е с тебе; благословена си ти между жените / Лука 1 : 28 /.Пресветата Дева се почудила на това ангелско приветствие и на път за дома се замислила за неговото значение.Прибирайки се в скромния дом на дърводелеца, Тя отворила Свещеното Писание и се зачела.Тогава архангелът се появил отново и между двамата се провел разговорът, който променил цялата човешка история.
   Многобройни сребърни кандила поддържат неугасим огън в това свято място.Иконостасът е гръцки, а по стените има и много руски икони.Т.к. Назарет е православна митрополия, този храм се почита като катедрален.
   На мястото, където е бил домът на Светото семейство, сега има построена голяма католическа катедрала - най - голямата в Израел.Теренът е бил откупен от турците и по - късно архиологически проучен от францисканците през 1895 г.Сега тук има францискански монастир и църква на името на св. прав. Йосиф, а самият дом на Светото семейство  се намира в основите на този храм.Монастирът заема голяма площ в центъра на града.Храмът е построен по оригинален проект  на италиански архитекти като величествена ротонда под конусообразен покрив и се вижда от целия град.Тук била древната византийска църква Благовещение, развалини от която са намерени при архиологически разкопки.Тя била разрушена и през 12 в. кръстоносците построили нова.Съвременният храм е от 1960 г.и включва всички археологически находки от византийския период и от  епохата на кръстоносците.В него са много добре експонирани 4 - 5 пласта архитектурни паметници от различни епохи, съхранена е и прекрасна мозайка от 4 век.
   Срещу главния вход на храма се вижда пещерата, където бил домът на Йосиф - свещеното жилище на Светото семейство.Отстрани се намира дърводелската работилница на Йосиф.Стълба води надолу в неголямо помещение с мраморен под, където станало Тайнството на  Въплъщението.Срещу входа до стената  има беломраморен престол с мраморна звезда на пода и надпис : " ТУК  СЛОВОТО  СТАНА  ПЛЪТ ".
    В дясно се достига до параклис, посветен на праведния Йосиф и детството на Спасителя.До стената има престол с надпис : Тук Той се покоряваше на родителите Си / Лука 2 : 51 /.Мозайката от 4 - ти век се е съхранила най - добре на това място.В левия ьгьл се вижда надпис с гръцки букви : Конон, диакон Иерусалимски.
   Под храма, както е обичайно за католиците, е показано типично за древните времена пещерно жилище на назаретяни.
   В предаването " Вяра и общество " на Горан Благоев  г-жа Юлия Берберян отправи призив за подкрепа по повод обявяване на празника Благовещение като национален празник, наред с Рождество Христово и Великден.Тя е внесла предложение в Народното събрание, което очаква да бъде одобрено и денят на Благовещението да бъде обявен като Празник на жената и майката и да бъде почивен ден.Да подкрепим нейния призив !
                     Честит     празник !

  В тази публикация са използвани материали и снимки от книгите : " Поклонение в Светите земи " и " Докосване до светостта - На поклонение до Божи гроб през 21 - ви век " / Р. Кандиларова и Д. Дуриданова /.


Външен изглед на Базиликата на Благовещението в Назарет













Базиликата на Благовещението - вътрешен интериор - Подземието - най - святото място в базиликата









Куполът на Базиликата на Благовещението , построен от италиански архитекти







Църквата на Йосиф отвън / дворната част /

Църквата Св. Йосиф / външен изглед / - снимка от книгата " Поклонение в Светите земи "





Църквата Св. Йосиф - вътрешен интериор / снимка от книгата " Поклонение в Светите земи "/



Църквата Св. Йосиф - вътрешен интериор






Кладенецът на Св. Дева Мария / Снимка от книгата " Поклонение в Светите земи " /



     

6 коментара:

  1. Много красива празнична публикация, Елена -
    Благодаря и аз изцяло подкрепям идеята!
    Честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Благовещение и на теб, Дианка! Аз също подкрепям идеята и ще се радвам да се осъществи.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Това място е Свято! Има енергия, неописуемо е! Дори от снимките си личи! Честито Благовещение, Ели! Здрави и благословени да сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб, Кате ! Наистина в цял Израел има много святи места и е хубаво човек да ги посети.Това е най - хубавата екскурзия, която осъществих.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. Много и хубаво поднесена информация, Елена благодаря за труда да я публикуваш!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      посетих Израел през 2012 г.Всички Свети места, които посетих са описани в Библията.Това е една екскурзия, на която за първи път в хотелите видях да се сервират и кълнове.За нас, тук в България това е непознато.Пожелавам ти да посетиш също Божи гроб някой ден.
      Поздрави !

      Изтриване