КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 23 март 2015 г.

Суров плодов крем от кокос, ябълки, банани и манго / Raw fruit cream of coconut, apples, bananas and mangoes /





       Този крем е много подходящ както за здрави, така и за тежко болни хора, има чудесен ефект при проблеми със стомаха или червата.Кокосовото масло и мляко са много подходящи при всички диетични режими.А мангото, ябълката и банана се усвояват без проблем и придават приятен вид и вкус на крема.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА КРЕМА : 1 кокосов орех, 2 банана, 2 ябълки, 1 манго или количества на плодовете по избор, в зависимост от броя на порциите.
Кокосовият орех трябва най - напред да се отвори и да изтече кокосовото мляко.За целта се пробива с шило една от дупките - тази, която на цвят и вид е по - различна от останалите.Тя по принцип и най - лесно се пробива.След като сте пробили кокоса , обърнете го и с резки движения отцедете течноста, която се съдържа в него.А след тази процедура напречно с 1 -2 удара чукнете за да отворите кокосовия орех и да извадите месото.
След като отворите кокоса внимателно с малко ножче отделяйте бялото месо от най твърдата кора, обелвайте го от по - тънката кафява ципа и нарежете на ситно.
Сурово кокосово мляко можем да си приготвим и сами.За целта трябва да смелим месото на 1 кокосов орех в пасатор или машинка за мелене на месо.А след това да поставим получената маса в блендера и да пюрираме до хомогенност с вода и прецедената съдържаща се в кокоса течност..При нужда млякото може допълнително да се прецеди през двойна марля и към него да се добавят почистените плодове.Отново пюрираме в блендера и получаваме идеален за сервиране плодов крем.Аз поставих всички плодове и плодовото месо от кокоса в блендера, добавих вода и пасирах, без да приготвям отделно кокосово мляко.Така кокоса остана не фино смлян , а на малки парченца, които се усещаха при консумация на крема.Изберете вашия начин на приготвяне според предпочитанията и вкуса.
  Украсата е според желанието - с пресни или сушени плодове, с ядки, с годжи - бери, с маково семе или кокосови стърготини.Аз не съм използвала никаква украса, приготвих го напълно натурален.Ако искате кремът да е по - сладък можете да добавите малко мед или кленов сироп.
    Приятен апетит !





Течността, съдържаща се в кокосовия орех след отцеждане се прецежда през фина цедка или марля.


Почистеното месо на кокосовия орех се измива под течаща вода, за да се отстранят останали власинки




13 коментара:

  1. Любопитна съм да го опитам. Един въпрос: Може ли да използва вместо пресен кокосов орех- кокосови стърготини+вода? Изобщо кокосовите стъготини имат ли някаква хранителна стойност или са само баластра?
    Може ли да се гарнира с ядки (орехи, шам фъстък...такива) ?


    От 3 дни съм на суровиядство и малко трудно удържам фронта, като се налага да готвя на останалите двама члена класическа кухня. Сутрини на обед удържам, обаче от следобеда нататък ме напада един глад за неподходящи неща! Онзи ден като снимах бисквитите мечоци и като ги напече слънцето и леко се разтопи шоколада, падна ми пердето и излапах 5-6, без да мога да ударя спирачка и като ми стане едно хубаво на душата....Но това е единичен случай. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      не съм пробвала с кокосови стърготини.Не знам как ги произвеждат, сигурно ги сушат и ако се добави вода ще стане кокосово мляко.При приготвяне на крема можеш да импровизираш, да направиш мляко от ядки + кокосови стърготини и да украсиш крема с ядки.
      Аз имам проблеми със стомаха и през пролетта винаги се стремя да изключвам употребата на цели ядки.Затова не направих украса.
      Относно суровата храна - да наистина, когато човек не е свикнал е трудничко.Трябва да се включват много кълнове в салати или под форма на сурови хлебчета, пици от кълнове и тогава няма никакъв глад.Дори с по - малко храна ще се заситиш, защото е сурова със запазени витамини, ензими и ферменти.Започва се най напред с житни, а после с бобови кълнове - 1 с.л. сухи семена се покълват.Трябва да свикне организма с натуралната храна.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Веси ,
      кремът е много вкусен, но все пак човек трябва да свикне с този вкус, защото бялата захар все пак има друг вкус в сравнение с плодовата захар.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Сложих преди 4-5 дни семена от елда и ечемик за кълнове в буркани, с марля, премиване с вода и т.н. въпреки това днес като ги преточвах ми замирисаха на гнили, провал....като стиснах 2-3 семена от елда бяха се разложили, ечемика също не го виждам да покълва, от магазин за био продукти ги бях купула.

    ОтговорИзтриване
  3. Жани,
    аз също от магазин за биопродукти съм купувала некачествени семена.Елдата ако има половинки семена т.е. не всички семена са цели може да се разложи т.е. тези половинки изпускат лигава течност.Изхода е семената на елдата да се накисват за кратко - 2 часа във вода.А промиването на елдата да става веднъж на 2 - 3 дни или като позасъхнат семената.
    За ечемика - много рядко в биомагазините намирам ечемик да покълва.Вземам си от село пресен, но той не е белен и правя само поници.От самата поница използвам само зелената част за сокове, а зърното изхвърлям, защото не е белено и твърдата обвивка е запазена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани,
      за кълнове се използва само зелената, а не кафявата елда, която е обработена - премахната е външната люспа и е бланширана.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Абсолютна убедена съм, че е много полезен, вкусен и неустоим! Бих си взела две купички! :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремът става вкусен, не толкова сладък Кате.Можеш да го пробваш, ще останеш със сигурност доволна.
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Зачетох се в коментарите, стана ми интересно, защото искам да опитам да ям сурова храна известно време, но гладът е по-силен от мен. хубави съвети си дала.
    А кремът е толкова чудесен, че мисля може да уталожи гладът ми за сладкиши.Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,
      в началото, особено когато човек не е свикнал наистина изпитва глад.Но ако редовно дава повече превес на суровото пред топлинно обработеното организма започва да изисква повече сурова, а не готвена храна.Всичко е въпрос на навици, но те при животните са запазени напълно за разлика от човека, който от малък се захранва повече с готвена храна.На първо време е добре да се включат кълновете от елда и слънчоглед в салати.А после се включват постепенно и други кълнове.
      Поздрави и лека седмица !

      Изтриване
  6. Много ароматно, вкусно и ефектно предложение, Елена,
    и да, определено по мой вкус - благодаря ти!
    Сърдечни поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    стига човек да привикне към натуралната храна може да измисли най - различни комбинации за приготвяне на плодов крем.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване