КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 17 май 2022 г.

Хумос от бакла / Humos of broad beans /

 



      Рецепта от турската кухня, подходяща за приготвяне през цялата година , но най - вече през пролетта.Разядката може да се приготви със зърна от бакла, които са все още зелени / през пролетта / или със зърна, които са вече узрели / през зимния сезон /.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

500 грама едри зелени зърна от бакла

5 с.л. тахан 

1 ч.л.сол

сок от 1 лимон

сок от 1 лайм

1/2 - 3/4 ч.ч. вода от варенето на зърната

зехтин 1/2 - 3/4 ч.ч.

За декорация : млян кимион, люспи червен пипер / използвах пушен /, магданоз

       Измийте зърната и ги поставете в тенджера с дебело дъно.Залейте с вода 1 : 4 и варете на тих огън след завиране докато зърната омекнат напълно.Към края на варенето добавете солта и разбъркайте.

     След като се охладят зърната ги смелете в пасатор като добавяте лимоновия сок, вода от варенето на зърната и пасирате до хомогенност.Добавете тахана и отново пасирайте.При нужда добавете още лимонов сок или вода от варенето на зърната.Турският тахан е по - рядък затова можете да прецените количеството в случай,че използвате друг вид тахан.Добавете 5 с.л зехтин към разядката и хубаво разбъркайте.

     Хумусът се сервира поръсен с кимион, люспи червен пипер / използвах пушен, защото люспите са лют пипер /, листенца магданоз.Отгоре се залива със струйка зехтин.

            Приятен апетит !


























Няма коментари:

Публикуване на коментар