Рецепта от турската кухня, подходяща за приготвяне през цялата година , но най - вече през пролетта.Разядката може да се приготви със зърна от бакла, които са все още зелени / през пролетта / или със зърна, които са вече узрели / през зимния сезон /.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 грама едри зелени зърна от бакла
5 с.л. тахан
1 ч.л.сол
сок от 1 лимон
сок от 1 лайм
1/2 - 3/4 ч.ч. вода от варенето на зърната
зехтин 1/2 - 3/4 ч.ч.
За декорация : млян кимион, люспи червен пипер / използвах пушен /, магданоз
Измийте зърната и ги поставете в тенджера с дебело дъно.Залейте с вода 1 : 4 и варете на тих огън след завиране докато зърната омекнат напълно.Към края на варенето добавете солта и разбъркайте.
След като се охладят зърната ги смелете в пасатор като добавяте лимоновия сок, вода от варенето на зърната и пасирате до хомогенност.Добавете тахана и отново пасирайте.При нужда добавете още лимонов сок или вода от варенето на зърната.Турският тахан е по - рядък затова можете да прецените количеството в случай,че използвате друг вид тахан.Добавете 5 с.л зехтин към разядката и хубаво разбъркайте.
Хумусът се сервира поръсен с кимион, люспи червен пипер / използвах пушен, защото люспите са лют пипер /, листенца магданоз.Отгоре се залива със струйка зехтин.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар