КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 30 май 2022 г.

Домашно крема сирене / Homemade cream cheese /

 


       Тази рецепта за домашно крема сирене научих от приятелка в Мъглиж.Свекърва и правеше крема сиренето по интересна рецепта.Използва се мая за сирене и кисело мляко за закваската.Това е напълно натурално крема сирене без добавка на допълнителни продукти.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

3 литра прясно мляко

3 с.л. равни сол

3 с.л. кисело мляко

1 ч.л. мая за сирене

   Прецеждаме прясното мляко и поставяме в тенджера с дебело дъно на огъня.Варим млякото до образуване на хубав каймак, добавяме солта и разбъркваме.Сваляме от огъня и охлаждаме до температура 40 градуса.Добавяме киселото мляко , предварително хубаво разбито с малко от вареното прясно мляко.Разбъркваме хубаво и оставяме да се охлади отново до 38 градуса.Тогава добавяме маята за сирене и отново разбъркваме хубаво.Завиваме така на стайна температура за 8 часа докато млякото се подкваси.След това 8 часа отцеждаме през тензух.

   Полученото крема сирене можем да съхраним в хладилник в стъклен съд с капак.Подходящо е за консумация в прясно състояние или като добавка към пастети, кремове, салати, плънки за баници и торти както и за приготвяне на сосове на млечна основа.

Приготвих няколко пъти това крема сирене и коригирах количеството на солта.Ако желаете да консумирате крема сиренето веднага използвайте по 1 ч.л. сол на литър прясно мляко т.е. общо 3 ч.л. с връх.Ако ще съхраните по - дълго време в хладилника солта е както е посочено - 3 равни с.л.

   Можете да консумирате крема сиренето натурално или да добавите нещо по свой вкус.Добре подхождат както пресни зеленолистни растения така и ядки - лук резанец, сушени домати, маслини, печени пиперки, орехи, лешници, бадеми.

    Приятен апетит !









Няма коментари:

Публикуване на коментар