КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Две салати с целина - еликсир за костите / Two salads with celery - elixir bones /


Салата от целина, ябълка и орехи


Салата от целина, кайсиеви ядки и стафиди



    Целината е широко предлаган зеленчук в този период на годината.Българската целина е по - ароматна и вкусна от холандската и от нея можем да приготвим различни салати.Тя е еликсир за ставите и костите.Редовната и употреба в сурово състояние може да стопи шиповете, да подпомогне оздравителния процес при различни заболявания на гръбнака.Много хора днес имат проблеми с гръбнака - болки в гърба, плексит, дископатия, дискови хернии, ошипявания на гръбнака, коксартрозни и други изменения.Целината трябва да се употреби в сурово състояние, за да има лечебен ефект.Тя може да се взема всеки ден, настъргана на ситното ренде и разбъркана с кисело мляко / козе, овче или биволско /.Настъргва се глава целина , с големина на топка за тенис и се смесва с 300 - 400 грама кисело мляко.Този курс на лечение се прави 2 пъти в годината по 40 дни.Целината успешно помага при заболявания на пикочно - половата система при мъжа и жената, както и заболявания на жлезите с вътрешна секреция.
САЛАТА  ОТ  ЦЕЛИНА С  ЯБЪЛКА И  ОРЕХИ - 1 глава целина се почиства, измива и настъргва на едрото ренде.Добавя се една обелена и настъргана на едро ренде ябълка и орехи - едро счукани или нарязани / 3 - 4 с.л. /.Веднага салатата се залива със сок от 1 лимон, зехтин 5 - 6 с.л. и се разбърква.Така ябълката и целината няма да потъмнеят.По желание се добавя и 1  щипка хималайска сол.
   Да ви е сладко !









САЛАТА  ОТ   ЦЕЛИНА  С  КАЙСИЕВИ ЯДКИ  И   СТАФИДИ  - настържете на едрото ренде 1 глава целина, добавете 5 - 6 с.л. кайсиеви ядки  и стафиди 2 - 3 с.л. Залейте със сок от 1 лимон и зехтин / 5 - 6 с.л. /.По желание овкусете с 1 щипка хималайска сол.
    Да ви е сладко !











4 коментара:

  1. Страхотни предложения, Елена,
    как ги подбираш тези прекрасни идеи за сезонни, полезни и апетитни салати и не само... не мога да си избера фаворит!
    Впечатлена съм, благодаря ти, поздрави за теб и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептите са измислени от мен.Употребявам салати почти два пъти дневно и съм принудена да измислям със сезонните зеленчуци различни рецепти.Строг постник съм и затова освен кълновете нямам друго кой знае какво разнообразие в храненето.
    Поздрави Дианка, хубав ден и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря сърдечно! Лека и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване