КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 20 март 2015 г.

Билкови картофени кнедли гарнирани със суров сос от ароматна кализия и спанак / Herbal potato dumplings topped with raw souce aromatic kaliziya and spinach /



    Тази рецепта е подходяща за всички, които имат проблеми със стомаха или червата.Картофите, под формата на суров сок имат много добро лечебно въздействие.Те трябва да се изключат напълно, когато са топлинно обработени при диабет, ракови заболявания и проблеми с половите органи.Топлинно обработени картофите са богати на нишесте, бързо повишават кръвната захар, но при проблеми със стомаха или червата имат добър ефект, не предизвикват дразнене.И т.к. много хора дни наред, дори месеци и години имат такива проблеми мисля, че не трябва да изключват напълно топлинно - обработените картофи.Аз именно поради причината, че понякога дълго не мога да възстановя нормалното приемане на храна не съм изключила все още картофите - варени и печени през пролетния и есенния сезон, в периодите на обостряне.
  Тези кнедли в съчетание със суровия сос имат много добро въздействие - босилека, ароматната кализия и спанака имат много добър лечебен ефект.Ако имате сушени или пресни билки като живовляк, синя жлъчка или невен добавете и тях към сместа за соса / в случай ,че са пресни / и към сместа за кнедлите / в случай, че са сушени /.
ЕТО  И   САМАТА  РЕЦЕПТА :
Необходими  продукти за  кнедлите :
1/2 - 1 кг. варени, пасирани картофи, зехтин,
сушен босилек, сушен невен, сушен живовляк, сушена синя жлъчка - по 1 - 2 щипки.Аз съм използвала само босилек.Всички сушени билки трябва да са ситно смлени ;
хималайска сол / по желание /.Сложих много малко сол, но понякога не използвам никаква сол.
За суровия сос са необходими :
1 купа пресни, млади листа спанак,  сок от 2 лимона, 1 - 2 листа ароматна кализия,  по 5 -6 листа пресен невен, синя жлъчка или живовляк.Всички зеленолистни се измиват много добре, нарязват се и се поставят в кухн. робот, пасатор или блендер.Ако използвате блендер към сместа трябва да се добави и малко вода, за да се смели всичко много добре.Добавя се сока от лимоните и малко вода ако е необходимо и всичко се пасира до получаването на фин зелен сос.В соса не добавих сол, нито зехтин.При сервирането, когато залеем кнедлите можем да добавим струйка зехтин във всяка порция.Сосът може да се приготви по - рядък или по - гъст, в зависимост от желанието ни, затова добавяме водата на порции.А можем да приготвим и сос само с лимоновия сок, без добавка на вода, но трябва да използваме пасатор.
    Картофеното пюре, приготвено от сварени и пасирани картофи се овкусява със зехтин и хималайска сол - на вкус.Картофите могат да бъдат пасирани по - фино с преса или намачкани с вилица - не толкова фино.Изберете вашия вариант.Добавят се и сушените билки и всичко много добре се разбърква.С влажни ръце се оформят кнедли, които се поставят в плато или чиния.Заливат се с приготвения суров сос.
Ето нещичко за :
ароматната кализия -http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/08/blog-post_26.html и 
   Добър  апетит !















4 коментара:

  1. Невена съм го признала като билка,но в храна не съм го ползвала....Благодаря ти,Ели за щедростта ти ,предлагайки ни и рецепти и знания....Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка,
      благодаря ти от сърце за чудесния коментар.Билките според мен, когато са включени в дадено ястие сурови имат най - силен лечебен ефект.Може да се използват и сушени, но тогава действието им е по - слабо.Употребявайки ги редовно в храненето можем да си спестим много здравословни проблеми и закупуването на скъпи и прескъпи лекарства и добавки.
      Поздрави и леки почивни дни !

      Изтриване
  2. Страхотни са и маслините, и кнедлите, и новите ти салати, Елена,
    много хубави рецепти - чудесни като идея и вкусова комбинация...
    Благодаря ти, поздрави за теб, слънчева и вдъхновена пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно Дианка.Дано повече хора се научат да включват билките в храненето, не само в чая си.Така от деца хората се обучават да познават билките и правилно да ги използват.
      Поздрави !

      Изтриване