КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 12 юли 2022 г.

Тиквички с прясна лобода, щир и манголд / Zucchini with fresh loboda, styre and mangold /

 


    

      Тази идея за тиквички измислих сама, но знам,че в Гърция и Турция използват много зеленина в ястия, супи и салати.Имаме и много тиквички тази година както вече писах в предходни публикации .Комбинацията от тиквички и зеленина ми допадна много.Но могат да се добавят и други зеленчуци или зеленината да е само един вид.Ние в градината имаме манголд, щир и лобода и аз точно тях вложих в рецептата.Отново използвах малки тиквички, но този път и тиквички с размер около 18 - 20 см.Тях можете да нарежете на кръгчета.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  / 2 порции /  :

тиквички - около 1/2 кг.

щир - 1 - 2 шепи

манголд - 1 - 2 шепи

лобода - 1 - 2 шепи

зехтин 

1 щипка хималайска сол

50 мл. вода

За декорация : съцветия копър

      Измийте и почистете тиквичките.Малките тиквички оставете цели с дръжките - 7 - 10 см.А по - големите / 18 - 20 см / нарежете на кръгчета.Загрейте зехтина и водата в тенджера с дебело дъно и пуснете тиквичките.На силен огън разбъркайте няколко пъти и оставете да омекнат леко като намалите огъня до умерен.Когато тиквичките омекнат леко, но са твърди в сърцевината ги извадете и в същата мазнина добавете нарязаната зеленина / предварително измита /.Щирът не го режете, но листата трябва да са крехки .Зеленината се задушава за кратко като се разбърква от долу нагоре докато промени цвета си.

        Свалете от огъня и добавете тиквичките.Леко разбъркайте и сервирайте.По Ваше желание можете да използвате зеленината като канапе, а тиквичките да поставите отгоре.

     Декорирах със съцветия копър, но Вие можете да декорирате по друг начин.

                 Поднесете гарнитурата леко топла или студена.Приятен апетит !




















Няма коментари:

Публикуване на коментар