Тази рецепта за приготвяне на тиквички е на известната Шерифе Аксой.Тя е завършила кулинарната академия " Le Cordon Bleu " в Истанбул.Известна градинарка и пчеларка.
Шерифе има собствена градина , създадена по дизайн на пермакултурата.В градината си е успяла да създаде самодостатъчен цикъл на производство на зеленчуци, плодове, хляб и източници на протеини, като целта е в близко бъдеще съществуващата екосистема да не изисква ползването на външни ресурси или материали.
Шерифе е застъпник на сезонното хранене и поддържането на местното производство.
Тиквичките за това ястие трябва да са малки - от 5 -10 см. дължина и около 2 см. ширина.
Някои тиквички с големина над 10 см. трябва да се режат по дължина на 4 части.Малките тиквички се оставят цели, а по - големите се режат на 2 по дължина. Хубаво е всички тиквички за това ястие да са приблизително еднакви по размер, със запазени дръжки.Морковчетата също да са малки, с част от дръжката, а от зеления лук се използва само бялата част с мустачките.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
малки зелени, жълти и тъмно - зелени тиквички
малки морковчета с част от дръжката / зелената част /
2 връзки зелен лук / само бялата част /
лук шалот. срязан на 2 по дължина . 5 . 6 броя / не използвах /
сол
зехтин - 1 кафена чашка
резене / копър / - стръкове и съцветия
кора от 2 лимона
В тенджера с дебело дъно или тиган поставяме зехтина.Като загреем мазнината изсипваме лука и морковите.Разбъркваме няколко пъти и добавяме тиквичките.Посоляваме, намаляме огъня и разбъркваме.Върху тенджерата поставяме хартия за печене с дупка в средата и капак.Варим 10 минути.Добавяме лимонова кора и копър.Разбъркваме отново и сваляме от огъня.Не се налива вода.Тиквичките пускат достатъчно и се задушават в собствен сок.
Сервираме наръсени с копър или резене.
Приятен апетит !
Чудесно изглеждат, Ели! Хареса ми тази идея. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИли,
Изтриванеи на мен много ми допадна идеята.Само тиквичките трябва да са специално подбрани - малки, с приблизително еднакви размери.Прекрасна е рецептата.
Поздрави, весело лято !