КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 19 юли 2022 г.

Гарнитура от тиквички , чесън и копър / Garnish of zucchini, garlic and dill /

 


          Тази много лесна за приготвяне гарнитура направих отново с малки тиквички - 6 - 20 см. дължина.Времето е много топло и тиквичките не цъфтят толкова интензивно, плодовете са по - малко.Но въпреки това малки тиквички и цвят има.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. малки тиквички / 6 - 20 см. /

10 - 15 цвята от тиквички

3 големи глави кромид лук

1 глава чесън

1/2 връзка копър

зехтин - 1 кафена чашка

сол на вкус

вода - 1 ч.ч.

За декорация : 4 - 5 цвята от тиквички

    Измиваме и почиствеме всички зеленчуци.Лукът режем на ситно, чесъна пасираме.Малките тиквички оставяме цели с дръжките.По - големите режем на две по дължина, а най - големите режем на кръгчета.Цветовете почистваме от тичинката и венчелистчетата и запазваме няколко за украса.Останалите цветове режем на лентички.Копърът режем на ситно.

    В тиган уок или тенджера с дебело дъно загряваме зехтина.Добавяме струйка вода и лука.Задушаваме до омекване.Добавяме кръгчетата от тиквички.Разбъркваме няколко пъти и отново добавяме струйка вода.Готвим на умерен до силен огън.Когато леко поомеснат кръгчетата добавяме останалите малки тиквички и струйка вода.Така добавяме на части водата докато тиквичките омекнат леко, но останат хрупкави.

   Преди да снемем от огъня добавяме чесъна, копъра и лентите тиквички.Снемаме от огъня и внимателно разбъркваме така,че да не нарушим целостта на тиквичките.

    Сервираме гарнитурата леко топла или студена като украсяваме с цветове от тиквички.

                Може да се поднесе към риба, таратор, салата от пресни зеленчуци, месо или самостоятелно да се консумира.

           Приятен апетит !












Няма коментари:

Публикуване на коментар