КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 20 април 2023 г.

Риба сардела / Fish sardella /

 


        Тази рецепта е от една много стара готварска книга останала от баба ми.Това не е консерва, а ястие.Рибата се приготвя лесно, става подобна на варена риба, с добавен сос.Оригиналната рецепта е със скумрия, но аз използвах ципура.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

цяла риба по избор

сол

мазнина - олио или зехтин

пресен копър

   Измийте и хубаво почистете рибата от люспи и вътрешности.Посолете и оставете за 10 - 15 минути да поеме солта.Отново измийте хубаво и поставете в тенджера или дълбок тиган с дебело дъно.Рибата се поставя цяла, по желание може да се премахнат опашката и перките. Тиганът или тенджерата са предварително намазани с мазнина.

    Варете на слаб огън под капак докато напълно се изпари отделената от рибата вода.При необходимост обърнете внимателно с лопатка цалата риба като внимавате да не я разкъсате.Рибата трябва да се обработи топлинно и да е напълно сварена.Преди да сервирате премахнете кожата и средната кост и сервирайте филето.

    Сервира се цялото филе с гарнитури и сос.За гарнитура използвах печени на грил тиквички , печени на грил червени пиперки и салата със спанак.А соса приготвям лесно с нарязан на ситно копър , зехтин и лимонов сок в равни части.Просто разбивам тази смес и заливам рибата.

Накрая поръсете с копър и да Ви е сладко !







Няма коментари:

Публикуване на коментар