Тази рецепта е от една много стара готварска книга останала от баба ми.Това не е консерва, а ястие.Рибата се приготвя лесно, става подобна на варена риба, с добавен сос.Оригиналната рецепта е със скумрия, но аз използвах ципура.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
цяла риба по избор
сол
мазнина - олио или зехтин
пресен копър
Измийте и хубаво почистете рибата от люспи и вътрешности.Посолете и оставете за 10 - 15 минути да поеме солта.Отново измийте хубаво и поставете в тенджера или дълбок тиган с дебело дъно.Рибата се поставя цяла, по желание може да се премахнат опашката и перките. Тиганът или тенджерата са предварително намазани с мазнина.
Варете на слаб огън под капак докато напълно се изпари отделената от рибата вода.При необходимост обърнете внимателно с лопатка цалата риба като внимавате да не я разкъсате.Рибата трябва да се обработи топлинно и да е напълно сварена.Преди да сервирате премахнете кожата и средната кост и сервирайте филето.
Сервира се цялото филе с гарнитури и сос.За гарнитура използвах печени на грил тиквички , печени на грил червени пиперки и салата със спанак.А соса приготвям лесно с нарязан на ситно копър , зехтин и лимонов сок в равни части.Просто разбивам тази смес и заливам рибата.
Накрая поръсете с копър и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар