Това ястие видях в предаването " Гозбата на България " и реших да го приготвя.В село Борики, община Габрово домакинята Евелина приготви лесно и вкусно пролетно меню.Ястието се приготвя със запържване на лука и копривата, но аз винаги задушавам като добавям и малко от водата, в която е бланширана копривата.Накрая поръсете с червен пипер и залейте с леко топла мазнина.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 купа прясна коприва / връхчета /
1 яйце
100 грама сирене
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 ч.ч. вода
1 щипка сол
струйка олио
Заливка :
1 ч.л. червен пипер
струйка олио
Почистете копривата и хубаво я измийте под струйка течаща вода.Загрейте водата и бланширайте копривата за няколко минути докато стръкчетата омекнат.Извадете с решетъчна лъжица и оставете настрана. Нарежете на ситно кромид лука и чесъна и ги задушете в зехтина и малко вода от бланшираната коприва. Посолете и оставете на умерен огън докато омекнат.През това време нарежете на ситно вече омекналата коприва.
Добавете към лука и чесъна водата от бланжирането и оставете продуктите хубаво да се сварят и омекнат.Когато водата поизври добавете копривата.Варете 5 минути и снемете от огъня.Пасирайте я с пасатор до гладко пюре.Натрошете сиренето.
Оставете пюрето от коприва малко да се охлади.През това време бланширайте яйцето във вряща вода.Аз не добавям оцет, а просто с лъжица наливам вряща вода върху жълтъка докато се забули.
Върху пюрето от коприва натрошете сирене, поставете бланшираното яйце, поръсете с червен пипер и залейте с леко топла мазнина.Не правя типичната запръжка, а просто загрявам леко мазнината и преди за започне да цвърчи заливам червения пипер.
Пюрето е за две порции.Можете според Вашите предпочитания да използвате 2 или 3 яйца за порция и повече сирене.Преценете сами как Ви харесва.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар