КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 5 декември 2014 г.

Ябълков оцет - полезни свойства и използване / Cider vinegar - useful properties and use /

   В предишна публикация съм обяснила как да си направим домашен ябълков оцет.Днес искам да поговорим относно полезните качества на този оцет и начините за приложението  му. Използвах информация от книгите " Ябълковият оцет - чудодейно здравословно средство " на Пол Брег и " Лечебният ябълков оцет " на Анастасия Семенова.
  Изследванията по целия свят подкрепят и препоръчват това, което Хипократ / бащата на медицината / установява и с което лекува пациентите си 400 години преди Христа.Той открива, че натуралният, недестилиран ябълков оцет е мощен пречистващ и лечебен елексир, който представлява естествен антибиотик и антисептично средство, борещо се с бактериите, допринасящо за по - здравословен, по - енергичен и по - дълъг живот.
  Многостранното действие на ябълковия оцет като мощно средство за прочистване на тялото е легендарно.Употребата му може да се проследи още в египетските урни 3000 години преди Христа.Във Вавилон са го използвали като подправка и консервант, докато в армията на Юлий Цезар е намирал приложение като тонизиращо средство .Гърците и римляните са държали съдове с оцет за лекуване и за подправка.В библейски времена е използван като антисептично и лечебно средство и се споменава в Библията.През Средновековието в Париж ябълковият оцет се е продавал от бъчви от улични търговци като дезодорант за тяло, лечебен тоник и вкусна напитка за поддържане на здраво и неостаряващо тяло.Дори Христофор Колумб и екипажът му по време на пътешествието за откриване на Америка  през 1492 г.са носели бурета с ябълков оцет за предпазване от скорбут ; същото се отнася и за американските войници по време на Гражданската война.Той е служел за дезинфекция и заздравяване на раните им.От векове в Япония самураите са го пиели за здраве и сила.
Ябълките са богат източник на калий, който представлява за меките тъкани на тялото това, което е калцият за костите.Той поддържа артериите подвижни и гъвкави.Унищожава опасните бактерии и вируси.
Ябълката е един от най - старите плодове, които човек консумира.Още от времето на Райската градина ябълката е играла жизнено важна роля.Ябълките са вкусен плод и повечето хора ги приемат с удоволствие.
Милиони хора, които живеят в съвременната цивилизация и консумират преработена храна страдат от недостиг на калий.Влошено е състоянието на кожата и мускулният им тонус.Рафинираните храни и брашна са лишени от жизненоважния калий, което води до влошено здраве.
И тъй като сега могат да се намерят ябълки на изгодни цени използвайте момента, направете си домашен ябълков оцет !
Ето и някои рецепти за неговото приложение при лечение на различни заболявания :
- ябълковият оцет облекчава хронична или остра умора .Спомням си, колко много бях уморена по време на изпити.Помогна ми 1/2 ч. ч. ябълков оцет , смесен с мед - на вкус.
- ябълковият оцет е чудотворно средство при почистване на зъбен камък, пародонтоза, кървене на венците.Редовната му употреба  при приготвяне на салати, както и жабуренето с него премахва зъбния камък.
- ябълковият оцет помага чудесно при ухапване от комари и други насекоми.Достатъчни са само няколко намазвания .
- ябълковият оцет облекчава силно главоболие, помага при възпаление на сливиците.Той може да се пие или да се прави гаргара с него при болно гърло.
- ябълковият оцет е чудесно средство при разширени вени.Примайте го вътрешно, смесен с мед или намазвайте с него болните места.
- ябълковият оцет е идеален при лечение на гъбички, мазоли, загрубявания, кокоши тръни.Просто намажете засегнатите места.
- ябълковият оцет е чудотворно средство при лечение на екземи, загрубяла кожа  и слънчево изгаряне.Кожата може чудесно да бъде тонизирана чрез натриване с ябълков оцет.Може да се направи омекотяване на замърсяванията на лицето под въздействието на пара , получена от 1 литър вода и 3 с.л. ябълков оцет.
- 1 ч.ч ябълков оцет, добавена във ваната успокоява сърбежи , получени от херпес - зостер и варицела.
- при суха коса, пърхут, сърбежи по главата, опадване на косата помощта на ябълковия оцет е незаменима.
- за облекчаване на ставни и мускулни болки се прилага също вана с ябълков оцет.
- ябълковият оцет подсилва сърцето, когато се приема вътрешно, облекчава бъбречни инфекции и подпомага храносмилането.
- ябълковият оцет атакува камъните в жлъчния мехур, използва се за промивки при женски болести  / 3 с.л. оцет в 2 литра топла вода / , помага за свиване на простата / 2 с.л оцет се смесват с 2 с.л. зехтин / . 
- Ябълковият оцет , приет вътрешно е чудесен при лечение на артрит, кървене от носа, проблеми с червата / приготвя се смес от накиснато във вода  ленено семе и оцет, подслажда се с мед / ; ябълковият оцет лекува изгаряния , синини и хематоми ;
Приложение на ябълковия оцет в домакинството  :
- идеален за почистване на кухненски уреди и плотове; тигани и тенжери ; стъкло и порцелан ; дъски за рязане ; за почистване на мивки, вана и душ ;
- идеален за отстраняване на петна по дрехите ; за омекотяване и дезинфекция на платове ; отстраняване миризма на мухъл ; премахване на жълти петна, които са получени при гладене или дълъг престой на дрехите ;
- идеален за почистване на прозорци, подове, килими, мебели, играчки ; освежител на въздуха;
- равни части вода и оцет помага при нашествие на мравки ; 
- запазване на откъснати цветя във вазата - добавете малко оцет във водата ;
- нежелана трева и бурени - полейте с неразреден оцет ;
Представих ви една малка част от приложенията на ябълковия оцет, това чудодейно средство както за лечение, така и за дезинфекция и почистване.Изпробвайте го и ще се изненадате от получените резултати.




4 коментара:

  1. Чудесно е, че споделяш тази информация, полезно четиво. Честит Никулден, с пожелания за здраве и благополучие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка година си правим домашен ябълков оцет, Кате и го използваме за всичко - и в домакинството и за лечение.Домашно направеният оцет няма нищо общо с продавания в магазините.При много проблеми със здравето е незаменим.
      Поздрави, чудесен празник и на теб !

      Изтриване
  2. Неизчерпан източник за полезна, интересна и систематизирана информация -
    много, много хубава публикация, Елена!
    Благодаря ти и сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      публикувах тази информация за хората, които не знаят как да използват оцета.В къщи го използваме много, дадох на колежки от църковния хор да го изпробват и те останаха удивени от получения резултат.Сега е сезона на ябълките и всеки в домашни условия може да си направи ябълков оцет.
      Поздрави !

      Изтриване