Това е една рецепта от книгата " Вкусно с Ела всеки ден ". Ето какво пише авторката :
" Ако се нуждаете от витамини, минерали и най - общо - от много полезно ястие, то на Вас Ви трябва именно тази купа.Веднага ще се почувствате страхотно и четирите вида зеленолистни зеленчуци ще Ви заредят с много ценни вещества.Ястието е много семпло, лесно смилаемо и ако няколко дни сте претоварвали храносмилателната си система, то ще способства за възстановяването и.Прекрасно е и благодарение на дресинга с тахан и чесън, с който щедро заливам всичко ! "
ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ :
За купата :
60 грама киноа
сокът на 1/2 лимон
сол
1 малка тиквичка
зехтин
5 стръка броколи за задушаване / или 5 розички обикновено броколи /
голяма шепа листно зеле / кейл /
голяма шепа спанак
За дресинга :
1 с. л. сусамов тахан
1 с.л. зехтин
1 с. л. вода
сок от 1 лимон
1 ч.л. паста " Мисо "
2 скилидки чесън счукани
1/2 ч.л. лют кайенски червен пипер
Сипете киноата в дълбок съд с 250 мл. вряща вода, лимоновия сок и малко сол.Оставете да поври 1- 2 минути и намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън 10 - 15 минути, докато киноата поеме водата и стане рохка, но не разкашкана.
Срежете тиквичката наполовина и я нарежете на тънки полумесеци.Сложете ги в тиган с малко зехтин и сол и сотирайте няколко минути на тих огън.
Междувременно задушете броколито, листното зеле и спанака.Първо сложете броколито, защото се нуждае от повече време да се сготви, а след няколко минути добавете останалите зеленчуци.
Смесете всички съставки за дресинга, добавете 1 с.л. вода и разбъркайте добре.
Когато всички продукти са готови сложете ги в купа.Обичам да поставям киноата на една страна, а зеленчуците - на друга и да залея всичко с дресинга.
Вместо киноа може да се използва кафяв ориз или елда.
Забележка : използвах задушени с 50 мл. вода тиквички и сурови спанак и кейл.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар