КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 10 април 2024 г.

Купа " Зелена богиня " / Green Goddess Cup /

   


   Това е една рецепта от книгата " Вкусно с Ела всеки ден ". Ето какво пише авторката :

" Ако се нуждаете от витамини, минерали и най - общо - от много полезно ястие, то на Вас Ви трябва именно тази купа.Веднага ще се почувствате страхотно и четирите вида зеленолистни зеленчуци ще Ви заредят с много ценни вещества.Ястието е много семпло, лесно смилаемо и ако няколко дни сте претоварвали храносмилателната си система, то ще способства за възстановяването и.Прекрасно е и благодарение на дресинга с тахан и чесън, с който щедро заливам всичко ! "

 ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ :

За купата :

60 грама киноа

сокът на 1/2 лимон

сол

1 малка тиквичка

зехтин

5 стръка броколи за задушаване / или 5 розички обикновено броколи /

голяма шепа листно зеле / кейл /

голяма шепа спанак

За дресинга :

1 с. л. сусамов тахан

1 с.л. зехтин

1 с. л. вода

сок от 1 лимон

1 ч.л. паста " Мисо "

2 скилидки чесън счукани

1/2 ч.л. лют кайенски червен пипер


      Сипете киноата в дълбок съд с 250 мл. вряща вода, лимоновия сок и малко сол.Оставете да поври 1- 2 минути и намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън 10 - 15 минути, докато киноата поеме водата и стане рохка, но не разкашкана.

Срежете тиквичката наполовина и я нарежете на тънки полумесеци.Сложете ги в тиган с малко зехтин и сол и сотирайте няколко минути на тих огън.

Междувременно задушете броколито, листното зеле и спанака.Първо сложете броколито, защото се нуждае от повече време да се сготви, а след няколко минути добавете останалите зеленчуци.

Смесете всички съставки за дресинга, добавете 1 с.л. вода и разбъркайте добре.

Когато всички продукти са готови сложете ги в купа.Обичам да поставям киноата на една страна, а зеленчуците - на друга и да залея всичко с дресинга.

Вместо киноа може да се използва кафяв ориз или елда.

Забележка : използвах задушени с 50 мл. вода тиквички и сурови спанак и кейл.

      Приятен апетит !






Няма коментари:

Публикуване на коментар