Това е една рецепта от книгата " Вкусно с Ела всеки ден ". Сладкият картоф съдържа резистентни нишестета т.е. това не е точно картоф в истинския смисъл на тази дума.Резистентното нишесте не се разгражда до захар.Затова този вид картоф не увеличава теглото и не води до проблеми с кръвната захар.Подобни на него са тарото и ямса, които много народи употребяват и имат много добро здраве.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
3 сладки картофа / 900 грама /
2 скилидки чесън, счукани
сокът на 1 лимон
сол
около 150 мл. бадемово мляко
Обелете сладките картофи и ги нарежете на малки парченца.Поставете ги в уред за готвене на пара и ги задушавайте около 40 минути, докато омекнат и може да се намачкат лесно с вилица./ Ако нямате такъв уред сварете картофите./
Сложете сладките картофи в кухненски робот и добавете чесъна, лимоновия сок и сол.Разбийте като сипвате млякото постепенно / може да не Ви се наложи да използвате цялото количество / до получаване на идеално гладко пюре.
Пресипете дипа в съд и оставете да изстине.Съхранявайте го в съд с херметическо затваряне до 1 седмица.
Този прекрасен и семпъл дип е вкусен както топъл, така и студен, затова може да се приготвя цялогодишно.През лятото се съчетава идеално с пръчици от моркови, а през зимата е вкусен много горещ към купа с киноа и печени зеленчуци.
Дипът е подходящо допълнение към кутията Ви с обяд, защото придава кремообразна консистенция и ярък цвят на ястието, а да не забравяме и прекрасния сладък привкус.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар