Тази рецепта за приготвяне на фава е на Дуня Атанасова и е приготвена с телешки бульон.Аз използвах домашно приготвен бульон от зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
250 грама жълт грах за фава
1 червена пиперка
1 морков
1 малка глава кромид лук
50 мл. зехтин или олио
1 с.л. универсална подправка / вегета /
1 телешки бульон / не използвах /
3 ч.ч. вода / да покрие фавата /
1 ч.л. хималайска сол
За гарниране : 1 кромид лук, зехтин, каперси
За зеленчуковия бульон : обелки и парчета от морков и целина, кромид лук, дръжки магданоз
Най - напред приготвих бульона като в 1.500 мл. вода добавих кромид лук, парче и обелки от морков, парче и обелки от целина, кромид лук и дръжки от 1 връзка магданоз.Варих до омекване на зеленчуците.Прецедих бульона след пълното му охлаждане.
Лукът за гарниране се нарязва на лентички и задушава на слаб огън в 1 ч.ч. вода и струйка зехтин.
Приготвих фавата като я измих и поставих в съда за варене.Към нея добавих 1, 200 мл. зеленчуков бульон и загрях до кипване.
След това намалих огъня и обирах пяната няколко пъти до пълно избистряне на бульона. Добавих нарязани на кубчета кромид лук, морков и червена пиперка.Варих до пълно омекване на продуктите.Накрая добавих солта и зехтина.Когато всички продукти омекнат сваляме ястието от огъня и оставяме да се охлади.Пасираме с пасатор и гарнираме с кромид лук, каперси и струйка зехтин.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар